latinica  ћирилица
05/01/2017 |  09:02 | Autor: RTRS

Bogdanić: Trezorski sistem poslovanja - potpuna kontrola utroška sredstava

Јedno od dugoročnih rješenja Ministarstva jeste integrisani informacioni sistem u zdravstvu, odnosno elektronske knjižice, najavljuje ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić ističe da je cilj uvođenja zdravstvenih ustanova u trezorski sistem poslovanja uspostavljanje potpune kontrole utroška sredstava, da ono što je namijenjeno za liječenje pacijenata - za to bude i utrošeno.

"Takav model zaustaviće stvaranje nerealnih obaveza. Onaj ko je trošio sredstva nenamjenski moraće ubuduće da ih troši namjenski. Sve dogovaramo sa Svjetskom bankom i svjesni smo da ćemo imati mnogo izazova, ali moramo ići ka rješenjima", poručuje Bogdanić u intervjuu Srni.

On pojašnjava da bi ova konkretna reformska mjera za početak trebalo da obuhvati domove zdravlja i ocjenjuje da su primjedbe pojedinih načelnika, kada su u pitanju domovi zdravlja koji imaju dugovanja - nelogične, jer su upravo lokalne zajednice njihovi osnivači.

"Oni postavljaju i smjenjuju rukovodioce, a, istovremeno, rijetko koja opština ispunjava svoje obaveze prema svom domu zdravlja. Istovremeno, ne postoji dom zdravlja prema kojem Fond zdravstvenog osiguranja nije ispoštovao sve obaveze koje su ugovorene za liječenje pacijenata", ističe Bogdanić.

Ministarstvo je proteklih godina nabavljalo savremenu medicinsku opremu, nastojeći da unaprijedi dijagnostiku i liječenje, ali takva oprema zahtijeva velika finansijska sredstva za održavanje.

"Pitanje servisiranja, kao i kompletnih nabavki, namjeravamo da riješimo centralizacijom nabavki preko Fonda zdravstvenog osiguranja, što smo dijelom već i uveli", pojašnjava Bogdanić.

On naglašava da jedno od dugoročnih rješenja Ministarstva jeste i integrisani informacioni sistem u zdravstvu, odnosno elektronske knjižice.

"Na taj način imaćemo potpuni uvid u dijagnostiku i liječenje pacijenata, vidjećemo gdje se generiše najviše troškova i pokušati da racionalno i namjenski trošimo sredstva u zdravstvu.

Tako ćemo moći da izbjegnemo bespotrebno trošenje sredstava i usmjeravamo ga tamo gdje je to najviše potrebno - za najefikasnije liječenje pacijenata. To je proces koji će trajati, ali predstavlja dugoročno i plansko rješenje", pojašnjava Bogdanić u intervjuu Srni.

On najavljuje da će Ministarstvo u narednoj godini biti još pragmatičnije, što očekuje i od svih u zdravstvenom sektoru.

Bogdanić naglašava da pacijent mora biti u prvom planu i na prvom mjestu u zdravstvenom sistemu.

Ocjenjujući 2016. godinu, on navodi da je bila "vrlo turbulentna i zahtjevna, a da su izazovna vremena tražila i teške odluke".

On je kao napredak naveo činjenicu da društvo počinje da shvata da zdravstveni sistem nije besplatan i da se u njega mora stalno investirati, da bi se unaprijedilo liječenje pacijenata.

Ali, bez obzira na sve teškoće, kapitalni projekti u zdravstvu nisu stali.

"Godinu smo počeli otvaranjem savremene poliklinike - južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, koja se prostire na 18.000 metara kvadratnih, a narednu počinjemo preseljenjem klinika u završene i opremljene dvije etaže Centralnog medicinskog bloka", ističe Bogdanić.

On navodi da su i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ostvareni veliki pomaci u izgradnji i opremanju ambulanti, te da je završena ili pri kraju izgradnja ili rekonstrukcija objekata domova zdravlja u Gacku, Novom Goraždu, kao i ambulante u Omarskoj, u okviru Doma zdravlja Prijedor.

Tu su i ambulante Vinska, Gornje Kolibe i Liješće, u okviru Doma zdravlja Brod i ambulanta Osmaci, u okviru Doma zdravlja Zvornik, ukupne vrijednosti oko 800.000 KM.

"U toku je izgradnja objekta doma zdravlja u Bratuncu, kao i ambulante u Mrtvici u Loparama, Dubrave u Gradišci i Donjim Kolima kod Banjaluke.

Takođe, u toku je adaptacija i reorganizacija domova zdravlja u Doboju, Rudom, Čajniču, Nevesinju, Kozarskoj Dubici, Srebrenici i Skelanima, kao i ambulante Boljanić kod Doboja", ističe Bogdanić.

On dodaje da su, samo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u toku radovi ukupne vrijednosti 5,6 miliona KM.

Izvor: SRNA