latinica  ћирилица
05/01/2017 |  10:51 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Košarac: Ivanić ima ovlaštenja da naloži učešće Trećeg pješadijskog puka

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da će član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić snositi najveću odgovornost ukoliko pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH ne budu učestvovali u svečanostima povodom proslave 9. januara, Dana Republike.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Prema Ustavu BiH, svaki član Predsjedništva BiH vrši funkciju civilnog komandanta Oružanih snaga. To znači da je Ivanić imao i još ima ovlaštenja da naloži učešće pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH u svečanostima povodom Dana Republike Srpske", rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

On smatra da "Ivanić i brojni drugi visoki zvaničnici iz takozvanog Saveza za promjene nisu adekvatno reagovali na očigledne pritiske koje su bošnjački političari u posljednjih nekoliko dana orkestrirano vršili na Ministarstvo odbrane BiH u vezi sa donošenjem odluke o učešću pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u svečanostima povodom Dana Republike Srpske".

"Tek kad je ministar odbrane Marina Pendeš, očigledno pod pritiskom bošnjačkih političara, donijela odluku koja nije u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH i sa Pravilnikom Ministarstva odbrane o svečanostima i počastima, Ivanić je nešto rekao, ali i dalje nije ništa uradio", ocijenio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Ivanić se u ovom slučaju ponašao po modelu kojeg u posljednje dvije godine u zajedničkim institucijama BiH primjenjuju predstavnici Saveza za promjene.

"Oni uglavnom ćute i čekaju da njihovi mentori iz Sarajeva urade nešto na štetu Republike Srpske. Ivanić nije politički analitičar da najavljuje ozbiljno zaoštravanje političkih prilika u BiH i da razmišlja o mogućim potezima nakon što je šteta učinjena. Ivanić je srpski član Predsjedništva BiH, čija je dužnost bila da zatraži od Ministarstva odbrane BiH da postupi u skladu s važećim propisima i da okupi srpske zvaničnike u zajedničkim institucijama BiH kako bi zauzeli jedinstven stav u vezi sa ovim veoma važnim pitanjem", naglasio je Košarac.

On je upozorio i na činjenicu da "Ivanić i drugi predstavnici takozvanog Saveza za promjene ćute i na pritiske koje Bakir Izetbegović i drugi bošnjački političari vrše na predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da ne prisustvuje proslavi Dana Republike Srpske".

"Upravo je Ivanić pozvao Nikolića da u februaru posjeti Sarajevo. Zato javno pitam Ivanića šta će uraditi ukoliko Izetbegović odbije gostoprimstvo predsjedniku Srbije zbog prisustva proslavi Dana Republike Srpske? Ima li takozvani Savez za promjene odgovor na to i brojna druga pitanja ili će i dalje ćutati i čuvati svoje pozicije u Sarajevu", upitao je Košarac.

Izvor: SRNA