latinica  ћирилица
05/01/2017 |  11:53 | Autor: RTRS

I u Sarajevu obilježena godišnjica stradanja Srba u Kravici

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva postavilo je danas transparent na Ajfelovom mostu u Sarajevu porukom kojom podsjećaju javnost na zločin nad Srbima u Kravici.
Kravica (Foto: Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva ) -
Kravica (Foto: Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva )

U saopštenju ovog udruženja se navodi da time žele odati počast stradalim srpskim civilima ovog sela, a "poruka na pomenutom mjestu ostaje do daljnjeg".

Iz Udruženja podsjećaju da je do napada došlo na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, "kada su pripadnici A BiH iz izgladnjele Srebreničke enklave pod opsadom napali selo Kravica branjeno od seoskih straža i vojnika Vojske Republike Srpske".

U saopštenju navode da je obilježavanje svih stratišta važno za Bosnu i Hercegovinu, naročito za grad Sarajevo, te samo negiranje ovog zločina, može otežati kulturu sjećanja i proces pomirenja u Bosni i Hercegovini.

"Svjesni smo razilaženja u pitanju svih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, ali smo isto tako svjesni svoje obaveze da obilježimo sve zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava, i da im na taj način odamo počast", navode u ovom Udruženju.