latinica  ћирилица
05/01/2017 |  12:14 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

Vučić: Srpski ministri dolaze na obilježavanje Dana Republike Srpske

Srbija mora da čuva integritet Bosne i Hercegovine jednako koliko voli i čuva integritet Republike Srpske, jer je očuvanje mira i stabilnost od ključnog značaja za nas i problemi nam nisu potrebni, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić na konferenciji za novinareFoto: TANЈUG

Odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije, rekao je da neće prisustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske, 9. januara, jer boravi u zvaničnoj poseti Indiji, ali da je siguran da će u Banjaluku otputovati značajan broj srpskih ministara.

"Rekao sam na sjednici Vlade da oni koji žele da idu – odu, ko ne želi – neka ne ide. To je slobodan izbor članova Vlade Srbije. Siguran sam da će jedan značajan broj prisustvovati proslavi Dana Republike Srpske", rekao je Vučić.

Upitan da li bi preporučio predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da ide ili odustane od odlaska u Banjaluku, premijer je odgovorio da on nema šta da mu preporučuje, jer se, kako je rekao, predsjednik uvijek ponašao odgovorno i ozbiljno.

Premijer je Republici Srpskoj poželeo dobru ekonomiju, da Banjaluka i Sarajevo imaju bolje odnose, kao i da srpski narod bude dovoljno snažan da očuva ono što je sam izgradio i za šta se sam izborio.

Kada je reč o zapaljivim izjavama bošnjačkih zvaničnika, Vučić je konstatovao da političari sami donose odluke, i naglasio da nikada nikoga u regionu nije pozivao na bilo šta i da svako čini šta želi.

Mnogi nisu srećni ishodom napada u Srebrenici

Srpski premijer poručio je danas da nema nikakave sumnje da je napad na njega u Potočarima bio organizovan i da je bio organizovan u BiH

Vučić je stakao da je praksa da pripadnici policije iz jedne prisustvuju u drugoj zemlji, kako bi tamo pomagali i snimali pripadnike navijačkih grupa ili organizovanih kriminalnih grupa, na primjer, sasvim u skladu sa međudržavnim i drugim sporazumima.

Kako je rekao, nikakvih zakonskih problema nije bilo da policajci iz Srbije budu u Potočarima, ali je podvukao da se razne priče o tome mogu čuti iz dva razloga: Prvo, mnogi nisu srećni ishodom napada u Potočarima, objasnio je, i bili su iznenađeni njegovom postojanošću i hrabrošću ljudi koji su ga obezbjeđivali.

"Mnogi su želeli drugačije", rekao je Vučić.

Drugi razlog je, kaže, politički pritisak:

"Ali, to je pravo politikanata i sa tim nemam problema", rekao je premijer Srbije i dodao da mu je žao mu je što takvi nisu zadovoljni što se taj zločinački pokušaj nije drugačije završio.

Pojačano djelovanje obavješajaca u regionu

Vučić je istakao da u regionu "imamo pojačano delovanje i pojačane aktivnosti svih službi".

"Onima koji misle da imaju veliki upliv ovde i da su učinili značajan obaveštajni proboj, kako se to kaže, poručujem da ne potcenjuju snagu Srbije i srpskih agencija, jer, možda se i prevare", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, premijer je potvrdio da su naše službe nedvosmisleno utvrdile pojačano delovanje svih službi u regionu, ali je konstatovao i da je to u skladu s usložnjavanjem političkih prilika.

Izvor: Tanjug