latinica  ћирилица
05/01/2017 |  14:47 ⇒ 15:00 | Autor: RTRS

Bregović za RTRS otkrio kako su nastajali hitovi "Bijelog dugmeta" (FOTO)

Svoj zimski odmor na Јahorini Goran Bregović prekinuo je na kratko kako bi u Banjaluci dogovorio detalje koncerta koji će se održati za Srpsku novu godinu na Trgu Krajine. Ovog puta neće svirati sa Orkestrom za svadbe i sahrane, već sa Bijelim Dugmetom.
Goran Bregović - Foto: RTRS
Goran BregovićFoto: RTRS

Јedna od najuspješnijih grupa bivše Јugoslavije u glavnom gradu Srpske nije nastupila 28 godina, tačnije od velikog koncerta u SD Borik 1988. godine. U međuvremenu izdešavalo se mnogo toga, za sve nas i za Bijelo dugme, što je učinilo da grupa prestane nastupati ali ne i da se pjesme zaborave.

Pjesme su hitovi i nakon više od 40 godina postojanja grupe koja danas ima nove generacije obožavalaca. Prvi put, Bijelo dugme se okupilo na zahtjev kompanije "Coca Cola" koja je, kako kaže Bregović, dala ponudu koja se ne odbija, a sada je to bila želja osnivača Bijelog dugmeta Gorana Bregovića.

Boravak u Banjaluci iskoristili smo za jedan razgovor o današnjici i budućnosti s osvrtom na uspjehe u prošlosti.

-Ј a, nekako, slabo imam talenta da gledam unazad jer sam nekako navikao da gledam naprijed. Ako pogledate, recimo, tri posljednje velike pjesme Dugmeta: Hajdemo u planine, Đurđevdan i Lipe cvatu one su nekako i posljednje nastale, i od tada Bijelo dugme nije skoro ni sviralo- rekao je Bregović i dodao:

- "Hajdemo u planine je bio kompjuter, ja i pjevač, "Lipe cvatu" je bila sa orkestrom narodnih instrumenata iz Skoplja, a "Đurđevdan" sa orkestrom Ekrema Mahmutovića, tako da je ovo kao da nastavljamo što je zaustavljeno tamo i volim to, da podgrijavam nešto što je bilo staro. Imam osjećaj da ipak radim nešto novo i da idem negdje naprijed i da osvajam neku publiku kao u stara vremena. A sad da nešto kao, 'hajmo' zato što nam je sentiment stari proradio- ne, nego imam osjećaj da radim nešto novo i da idemo naprijed- priča Bregović.

Bijelo dugme je izazivalo pravu euforiju gdje god da je nastupalo širom bivše zemlje tako da su se na svirkama mogli čuti i momci i djevojke koje su bile najvatrenije obožavateljke Bregovića, Bebeka, Alena i Tife koji su simboli ove kultne grupe. Popularnost tada i danas se razlikuje što obješnjava i sam Bregović.

- Kad u zreloj dobi doživljavate onda je to drugačije nego kada ste jako mladi. Onda u ovim godinama već razlikujete šta je sad svirati u Banjaluci na dočeku Srpske Nove godine. To je otprilike, zbog toga ste sve radili, zbog toga mi je život krenuo u ovom pravcu, da mi se to desi. Ovo sad dobija neko značenje koje i kad si mlad i ne razumiješ- , rekao je Bregović.

U ekskluzivnom intervjuu za našu televiziju Goran Bregović podsjetio nas je kako je nastao hit "Hajdemo u planine", govorio je o novom albumu ali i o sebi i životu Bijelog dugmeta.

Intervju možete pogledati na našem programu 11. januara u 21 čas i 15 minuta.