latinica  ћирилица
05/01/2017 |  15:11 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Zagreb: Tradicionalni prijem SNV-a povodom pravoslavnog Božića (VIDEO)

Tradicionalni prijem povodom pravoslavnog Božića organizovalo je i Srpsko narodno vijeće u Zagrebu. Prijemu su prisustvovali premijer Andrej Plenković i drugi zvaničnici iz Hrvatske i regiona. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac od hrvatske Vlade očekuje da radi na promovosanju zajedničkog života, ali i rješavanju brojnih problema Srba.
Srpsko narodno vijeće organizovalo prijem povodom Božića -
Srpsko narodno vijeće organizovalo prijem povodom Božića

Prijem povodom proslave pravoslavnog Božića tradicionalno je okupio brojne zvanice iz društvenog i političkog života. Prisustvovao je premijer Hrvatske Andrej Plenković, izaslanici predsjednice Hrvatske i Hrvatskog sabora ali i izaslanik predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Poslane su poruke suživota, mira i tolerancije uz Božićni pozdrav Mir Božiji -Hristos se rodi!

Čestitajući Božić i Novu godinu, Milorad Pupovac poručio je da Srbi u Hrvatskoj imaju velika očekivanja od Plenkovićeve Vlade. Podsjetio je da su 2016. obilježili brojni konflikti. Među njima i skrnavljenje Јasenovačkog spomen obilježja.

"U ovu godinu smo ušli sa vjerom i nadom u bolje sutra, ali i istovremeno sa sjenom na toj nadi i osjećajem zabrinutosti", istakao je Pupovac.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da od svoje Vlade očekuje da pokrene proces suočavanja s pitanjima iz prošlosti, ali nije propustio priliku da naglasi da su Hrvati vodili opravdan odbrambeni rat od Miloševićevog režima.

"Hrvatska je članica EU i NATO-a i to je ostvarila uoči 25. godišnjice međunarodnog priznanja, a nakon pravednog odbrambenog otadžbinskog rata gdje smo bili žrtva Miloševićeve agresije", istakao je Plenković.

Izaslanik premijera Srbije, Vladimir Božović poželio je Srbima u Hrvatskoj da ostvare prava zagarantovana evropskim standardima, koje Srbija garantuje Hrvatima i nacionalnim manjinama, kao garant stabilnosti u regionu.

"Svim Srbima i svim institucijama u Hrvatskoj upućujemo poruku zajedništva i sloge uz obećanje matične države Srbije da će ih u svim problemima i iskušenjima, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima", rekao je Božović.

U duhu pravoslavlja, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je da poruke ljubavi, mira i zajedništva treba svi da šire, bez izuzetka.

"Ono što je smisao i cilj našeg postojanja je zajednica. Zato znajmo, Bog neće pitati nikoga od nas šta su nama drugi činili, već šta smo mi njima činili", istakao je mitropolit Porfirije.

Uz okićen badnjak, u Zagrebu je tradicionalno lomljena česnica a dukat otišao u ruke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Nagrada za unapređenje hrvatsko -srpskih odnosa uručena je profesoru istorije na zagrebačkom Univerzitetu Hrvoju Krasiću.

Uručene su i godišnje nagrade; za doprinos razvoju srpskih institucija “Nikola Tesla”, za humanizam “Diana Budisavljević” i za antifašizam nagrada “Gojko Nikoliš”.