latinica  ћирилица
05/01/2017 |  15:46 ⇒ 06/01/2017 | 12:39 | Autor: RTRS

Cvijanović: Uprkos osporavanjima, Srpska će ponosno proslaviti Dan Republike (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, očekuje od svih ljudi koji su na bilo kojoj poziciji u institucijama Republike Srpske ili zajedničkih institucija BiH da daju svoj doprinos u proslavi Dana Republike Srpske 9. januara. Premijerka očekuje da će obilježavanju Dana Republike odazvati i pripadnici Oružanih snaga BiH, koji čine Treći pješadijski Republika Srpske puk.
Željka Cvijanović (arhiv) - Foto: RTRS
Željka Cvijanović (arhiv)Foto: RTRS

Gostujući u emisiji "Otvoreno rečeno" Radija Republike Srpske, premijerka Cvijanović je izjavila da će Republika Srpska, uprkos brojnim osporavanjima i opstrukcijama koje dolaze iz političkog Sarajeva, ponosno i dostojanstveno proslaviti 9. januar, Dan Republike.

Cvijanovićeva je naglasila da će osporavanja biti i dalje, ali da će Srpska uz političku stabilnost raditi na jačanju svojih institucija.

- Republika Srpska Dan Republike dočekuje u vrijeme komplikovanih odnosa unutar BiH, što i nije vijest - istakla je premijerka i naglasila da u prošlosti nije bilo lako sačuvati institucije Srpske, te da je osporavanje 9. januara izmišljena tema koja je proizvod bošnjačkih političkih krugova.

- Ozbiljan je period 25 godina postojanja tokom kojeg smo razvijali naše institucije, branili našu poziciju, objašnjavali kako to može da funkcioniše BiH, ali nažalost nismo imali partnere sa kojima bismo mogli da izgrađujemo jednu normalnu i realnu državu. Kao rezultat nastojanja koja nisu imala partnerstvo s druge strane, danas imamo državu koja vrlo često nastupa neprijateljski prema svojim građanima i biva izolovana sama od sebe, vrlo često bez ijednog stvarnog odgovora na bilo kakvo pitanje sa kojima su suočeni građani oba entiteta i bojim se da nas to vodi u pogrešnom pravcu - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da barijeru ka normalizaciji odnosa unutar BiH predstavlja političko Sarajevo koje predvodi Bakir Izetbegović, konstatujući da je on to potvrdio i izjavom da bi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo da razmisli o dolasku na proslavu Dana Republike.

Govoreći o ekonomskom stanju u Srpskoj, Cvijanovićeva je dodala da je u proteklom periodu osigurana finansijska stabilnost, što će biti prioritet Vlade i u ovoj godini.

- Uspjeli smo kao Vlada, ili kao institucija Republike Srpske, da dođemo do naših građana i da tretiramo na pravičan način sve kategorije u našem društvu. U Srpskoj funkcionišu sve institucije, imamo predsjednika Republike koji je legitimitet dobio iz naroda i koji nastoji i trudi se da sve institucije drži u nekoj pozitivnoj dinamici - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da će Srpska nastaviti sa velikim infrastrukturnim projektima koji donose zapošljavanje, ali i buđenje i aktiviranje mnogih uslužnih i drugih djelatnosti.

Kada je riječ o radu javnih preduzeća u Republici Srpskoj, premijerka Cvijanović je navela da u potpunosti podržava stav predsjednika Srpske Milorada Dodika da bi trebalo smijeniti sve rukovodioce javnih preduzeća koji posluju sa neporavdanim gubitkom.

Cvijanovićeva je rekla da bi pozitivna vijest za Srpsku trebalo da bude i konačna realizacija isplate ruskog klirinškog duga prema BiH. Istakla je da se u narednih par sedmica može očekivati novac u budžetu Srpske, ali da je ostalo da Ministarstvo finansija BiH završi pregovore sa ruskom stranom, a da nakon toga Parlament BiH usvoji taj dogovor.

Kada je riječ o povećanju penzija, Cvijanovićeva je naglasila da još u potpnosti nisu ispunjeni svi uslovi za takav korak, ali da će se o načinu uvećanja penzija razgovarati u drugom kvartalu ove godine.

Premijerka Srpske je najavila i nove pregovore sa sindikatom koji počinju od 16. januara, te ocijenila da se tada počinje sa velikim poslom sređivanja Zakona o platama.

- Cilj je da se određene anomalije, određene nelogičnosti uklone iz Zakona o platama - rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o rudniku "Ljubija", Cvijanovićeva je rekla da se Vlada Republike Srpske više puta bavila ovim pitanjem, te da će ministri u narednom periodu opet razmatrati ovaj problem.

- Izrazili smo svoje opredjeljenje da treba ići na prodaju državnog kapitala, smatrajući da bi se na taj način mogao dati podsticaj i razvoju i novom zapošljavanju, ali i novom pravnom funkcionisanju tog subjekta - rekla je premijerka Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da je usvajanje Programa ekonomskih reformi Srpske od 2017. do 2019. godine usmjereno na kreiranje boljeg poslovnog ambijenta, kao i uslova u privrednoj sferi i realnom sektoru Srpske. Ocijenila je da će to omogućiti da se u Srpskoj uvede više reda u cjelokupni sistem, da se može više i bolje zapošljavati, kao i da se izvrše određena rasterećenja u saradnji sa socijalnim partnerima.

Kada je riječ o aranžmanu sa MMF-om, Cvijanovićeva je rekla da naredna tranša sa zavisi od svih nivoa vlasti u BiH.

- Ne znam da li će doći do iduće tranše, to zavisi od svih nivoa vlasti u BiH. Republika Srpska je ispunila svoje uslove kada je riječ o nekoj narednoj tranši koja bi trebalo da bude krajem januara ili početkom februara - rekla je premijerka Srpske.

Govoreći o procesu evropskih integracija Cvijanovićeva je naglasila da Srpska prednjači u odnosu na sve nivoe vlasti u BiH kada je riječ o ovom procesu.

Premijerka Srpske je za Radio Republike Srpske zaključila da je najvažnije da je u godinama iza nas očuvana politička i finansijska stabilnost, a da u ovoj godini građani mogu očekivati isto.