latinica  ћирилица
05/01/2017 |  17:14 | Autor: RTRS

Podžić: BiH poslala poruku da ne može ići ka NATO integracijama

Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH Sifet Podžić, komentarišući odobravanje učešća vojnog orkestra OS BiH na obilježavanju Dana Republike Srpske, rekao je da je BiH poslala jasnu poruku NATO-u da se još uvijek nalazi u zastoju i da jednostavno ne može ići ka tim integracijama.
Sifet Podžić (foto: parlament.ba) -
Sifet Podžić (foto: parlament.ba)

- Da sam u njihovoj situaciji poduzeo bih neke mjere. Predstavnici NATO-a u Sarajevu imaju obavezu da spriječe politizaciju vojske i zato su između ostalog i ostali u Sarajevu - rekao je Podžić.

Podžić koji je delegat u Domu naroda PS BiH, rekao je da je ministarka odbrane BiH Marina Pendeš odobrenjem učešća vojnog orkestra Oružanih snaga BiH počinila krivično djelo, jer je prekršila odluku Ustavnog suda BiH.

- U toku današnjeg dana sam čuo da je general Anto Јeleč rekao da to ne podržava. Drago mi je zbog toga jer je Јeleč postupio profesionalno i očekujem od ostalih kolega generala da se i oni ponašaju profesionalno - rekao je Podžić.

Podžić je rekao da je Pendeševa "vruć krompir" mogla prebaciti organu koji je nadležan za ova pitanja, odnosno Predsjedništvu BiH s obzirom na to da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tražio angažman vojnog orkestra i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

- Predsjedništvo BiH je nadležni organ koji odlučuje o učešću Oružanih snaga BiH, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Ministrica Pendeš je jednostavno mogla sve prebaciti na Predsjedništvo BiH - rekao je Podžić i dodao da ostaje da član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda traži odgovornost i sankcije za Pendeševu koja je, kako je naveo, prekršila odluku Ustavnog suda BiH.

Izvor: Kliks