latinica  ћирилица
05/01/2017 |  17:21 | Autor: RTRS

Slovenija: Predložen zakon kojim se zabranjuje ulazak u zemlju tražiocima azila

Vlada Slovenije predložila je novi zakon o strancima prema kojem će policija moći da zabrani ulazak u zemlju i osobama koje namjeravaju da traže azil, a one koji uđu da deportuje iz zemlje.

Zakon, koji bi bio aktiviran ako ponovo dođe do masovnih migracija balkanskom rutom, parlament mora potvrditi dvotrećinskom većinom.

Ako bude usvojen, zakon bi se u slučaju ponavljanja masovnog migrantskog talasa iz 2015. mogao produžavati na svakih pola godine ako bude bilo potrebe.

Vlada ističe da je riječ o privremenoj preventivnoj mjeri. "Stanje je ovog trenutka stabilno, ali ne i mirno jer je molbi za azil pet puta više nego prije", rekla je ministar unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

U slučaju da migracije budu takve da ugroze javni red i mir i unutrašnju bezbjednost, strancu koji ne ispunjava uslove policija ne bi dopustila ulazak u zemlju, prenose mediji.

Onoga koji je već ilegalno ušao, policija bi vratila u državu iz koje je ušao, bez obzira namjerava li u Sloveniji tražiti međunarodnu zaštitu ili ne.

To neće važiti za maloljetne osobe bez pratnje, ni za osobe koje bi u trenutku ulaska u Sloveniju bile životno ugrožene ili ako bi im prijetila opasnost u državi u koju bi ih trebalo vratiti.

Prema novom zakonu, takve osobe bi i dalje mogle podnositi zahtjev za azil.

Izvor: SRNA