latinica  ћирилица
05/01/2017 |  17:27 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

Srbija će tražiti izručenje Haradinaja (VIDEO)

Ministarstvo pravde Srbije proslijedilo je sudsku dokumentaciju o Ramušu Haradinaju Francuskoj, koji je u toj zemlji juče uhapšen, po međunarodnoj potjernici iz Srbije. Haradinaj, bivši haški optuženik i lider OVK tereti se za ubistva i teške zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine.
Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić na konferenciji za novinareFoto: TANЈUG

Tužilaštvo ima brojne dokaze protiv Haradinaja, i Srbija će tražiti njegovo izručenje, kaže premijer Aleksandar Vučić.

"Nego šta ćemo nego da tražimo. Imamo čoveka koji je počinio tolika djela da ne možete da ih pobrojite – od Glođana do Radonjićkog jezera", istakao je Vučić.

U slučaju da sud Haradinaju odredi ekstradicioni pritvor, Ministarstvo pravde će podnijeti molbu za njegovo izručenje.

Odmah je reagovala Haradinajeva stranka Alijansa za Kosovo. Traže od Vlade samoproglašenog Kosova da odmah prekine dijalog sa Srbijom i ne dopusti ulazak na Kosovo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću koji za Badnji dan planirao da dođe u Štrpce. Edita Tahiri iz Tima sa pregovore u Briselu najavljuje recipročne mjere Prištine prema Srbima.

Zbog skandaloznog ponašanja Prištine, predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao je za sutra najavljenu posjetu Štrpcu. Nikolić je, zajedno sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, u Štrpcu trebalo da ima sastanak u zgradi opštine sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

"Mislim da Priština to ne smije da uradi – da dozvoli neki masovniji pokušaj izazivanja destabilizacije položaja srpskog naroda i njegove bezbjednosti“, rekao je Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji zatražilo je od Evrope da ne zatvara oči pred srpskim žrtvama.