latinica  ћирилица
05/01/2017 |  17:59 | Autor: RTRS

Đurić: Haradinaj će kad-tad odgovarati za počinjena zlodjela

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je potpredsjedniku Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček da Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na pravdi i da će Ramuš Haradinaj kad-tad odgovarati za počinjena zlodjela.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić smatra da bi Lunačekova trebalo da zna da ne postoje zastarjele potjernice kada je riječ o ratnim zločinima, te da Srbija neće odustati od insistiranja na pravu čak i kada bi još neki evropski parlamentarac branio zločince.

"Ne želeći da ulazim u prirodu fascinacije Haradinajem koju očito gaji Lunačekova, podsećam poslanika Evropskog parlamenta da se postupci protiv Haradinaja pred Haškim tribunalom nisu završili osuđujućim presudama zato što su svedoci pobijeni", naveo je Đurić.

Đurić je istakao da niko ne može da natjera Srbiju da bude slijepa i gluva pred bolom koji zbog nezadovoljene pravde osjećaju porodice žrtava.

"Pre svega, gospođa Lunaček mora da se najpre izvini građanima Srbije i porodicama žrtava", naveo je Đurić.

Prema njegovim riječima, Haradinaj će kad-tad odgovarati za zlodjela koja je počinio lično on kao i ljudi pod njegovom komandom.

"Gospođa Lunaček će, nakon bezdušnog izliva potpune nehajnosti za žrtve Haradinaja i njegovih zločinaca, morati da objasni građanima Srbije da li je zatvaranje očiju pred zločinima evropski standard i da li su to vrednosti na kojima se ujedinjuje Evropa", istakao je Đurić.

Potpredsjednik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Kosovo i Metohiju Ulrike Lunaček danas je, povodom hapšenja Ramuša Haradinaja, zatražila od EU da izvrši pritisak na Srbiju da povuče međunarodne potjernice poput ove, koje je ocijenila zastarjelim.

Izvor: Srna