latinica  ћирилица
05/01/2017 |  18:41 | Autor: RTRS

Dačić: Izrael neće mijenjati stav prema Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Izrael neće mijenjati stav prema Kosovu i Metohiji i da Srbija može da računa na izraelsku podršku u odbrani teritorijalnog integriteta.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Za Srbiju su veoma bitni odnosi sa Izraelom i zato je važno da je u razgovorima koje sam imao sa najvišim izraelskim zvaničnicima potvrđena naša zajednička opredeljenost da razvijamo dobre bilateralne odnose", rekao je Dačić.

On je prvog dana posjete Izraelu razgovarao sa najvišim zvaničnima izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, sa ministrom za regionalni razvoj Izraela Cahijem Hanegbijem i zamjenikom ministra spoljnih poslova pri Kabinetu premijera Majklom Orenom.

Tom prilikom konstatovan je visok stepen prijateljstva dvije zemlje i dva naroda, posebno potvrđen u najtežim momentima istorije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačićevi sagovornici izrazili su zahvalnost zbog usvajanja Zakona o restituciji žrtvama Holokausta u Srbiji i zbog opredjeljenja Srbije da okonča projekat izgradnje Memorijalnog centra "Staro sajmište" u Beogradu.

Zajednički je konstatovano da ova posjeta predstavlja još jednu potvrdu veoma dobrih odnosa dvije zemlje i sve boljeg međusobnog razumijevanja o pitanjima od obostranog interesa.

Dačić je danas posjetio Memorijalni centar Holokausta Јad Vašem u Јerusalimu, gdje je položio vijenac u Dvorani sjećanja i poklonio se žrtvama stradalim u Јasenovcu.

On je posjetio i grob nedavno preminulog bivšeg predsjednika Izraela Šimona Peresa i položio vijenac.

Izvor: Srna