latinica  ћирилица
05/01/2017 |  19:31 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Srpska insistira - Treći pješadijski puk treba da učestvuje u paradi (VIDEO)

Srpska insistira - Treći pješadijski RS puk treba da učestvuje u paradi povodom Dana Republike. Tako i nikako drugačije! I danas iz Republike Srpske stižu oštre osude odluke Ministarstva odbrane BiH da samo Vojnom orkestru odobri učešće u obilježavanju.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je večeras da članovi Predsjedništva nemaju saglasnost o angažovanju Trećeg pješadijskog Puka RS na proslavi Dana Republike. Ivanić je rekao da će naći rješenje da prisustvuju svečanostima, ali da, kako je rekao, ipak neće učestvovati u svečanom defileu.

Ranije danas, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić rekao je da ne prihavta odluku Ministarstva, i da će pripadnike Puka pozvati na obilježavanje.

Odluku ne prihvatam i insistiram da i 40 pripadnika Trećeg pješadijskog RS puka, koje je tražila Služba predsjednika Republike Srpske, učestvuje u obilježavanju Dana Republike - poručuje zamjenik ministra odbrane Boris Јerinić.

"Neću nikad da se složim sa ovom odlukom koja je djelimična, kao i predsjednik što se nije složio, insistiraću i pozvaću, kao što je predsjednik pozvao, sve pripadnike koji dolaze iz RS da dođu na proslavu i pardau povodom Dana RS", rekao je Јerinić.

A da svi, bez obzira na kojoj se poziciji nalazili u institucijama Republike Srpske ili BiH, treba da daju doprinos obilježavanju, očekuje i premijerka Srpske Željka Cvijanović.

"Pod tim podrazumijevam i naše pripadnike, dakle ljude u OS BiH, koji čine Treći pješadijski RS puk da se odazovu tom pozivu i da budu zajedno s nama dio veličanstvene svečanosti kojom ćemo obilježiti Dan republike", rekla je Cvijanović.

Predsjednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović ističe da Treći pješadijski RS puk, koji baštini tradiciju VRS, ima obavezu da učestvuje u obilježavanju Dana Republike. Podsjećajući da je Ustavom BiH vrhovni komandant Oružanih snaga Predsjedništvo, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac smatra da je najveća odgovornost na srpskom članu Predsjedništva Mladenu Ivaniću.

"Mislim da je Mladen Ivanić trebao da okupi sve kadrove koji dolaze iz RS, posebno one koji su u Oružanim snagama ministarstva odbrane i da se donese odluka da u punom kapacitetu Treći pješadijski RS puk bude na visini svog zadatka". dodaje Košarac.

U SDS-u smatraju da i ova dešavanja pokazuju da u BiH ne postoji razumijevanje.

"Mislim da ne trebamo da gledamo toliko u prošlost i da svi zajedno trebamo da gledamo u budućnost. To je ono što može da bude ključ uspjeha u BiH", rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Profesor Emil Vlajki podsjeća na izjavu predsjednika Dodika da će u slučaju nezakonitog procesuiranja, institucije Srpske stati iza svakog pripadnika Puka RS. Prema njegovom mišljenju, kaže, .

"Treba ići korak dalje u smislu da ako ti ljudi budu učestvovali u paradi i zbog toga budu bili procesuirani, oni moraju biti uvršteni u nešto što se u svijetu naziva žandarmerija, a što nije protivno zakonima Oružanih snaga", kaže Vlajki.

Nema nikakve pravne prepreke da se osnuje takav rod, i rješavaju problemi, poput terorizma i intenzivne bošnjakizacije BiH, zaključuje Vlajki.