latinica  ћирилица
05/01/2017 |  20:26 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Američke obavještajce veoma brine RT

Šef nacionalne obavještajne službe SAD DŽejms Kleper izjavio je da je "duboko zabrinut" djelatnošću ruske televizije RT, koja je, po njegovom mišljenju, usmjerena protiv Sjedinjenih Država.
Američke obaveštajce veoma brine RT (foto:Sputnik/ Evgeny Biyatov) -
Američke obaveštajce veoma brine RT (foto:Sputnik/ Evgeny Biyatov)

"Što se tiče RT, njega veoma ozbiljno podržava i finansira ruska Vlada. On veoma aktivno promoviše određeni način razmišljanja, koja se odnosi na ometanje našeg sistema, pripisuje (SAD) licemjerje o ljudskim pravima itd", rekao je Kleper na slušanju u Senatu na pitanje o spriječavanju sajber-prijetnji.

On je dodao da se na informacione djelatnosti Rusije protiv SAD odnosi objavljivanje lažnih vijesti i korišćenje društvenih mreža.

Pritom, Kleper nije naveo dokaze za svoje riječi.

"Mislim da ukupnost toga (djelatnosti Rusije), nezavisno od proizvedenog efekta koji mi ne možemo da izmjerimo, mene ne samo kao direktora nacionalne obavještajne službe, već i kao građanina, veoma brine", rekao je on.

Kleper napušta svoju funkciju 20. januara, nakon inauguracije novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

U posljednje vrijeme napadi na ruske novinare su primjetni u SAD kako u medijima, tako i od strane zvaničnih lica.

Niz medija, između ostalog "Vašington post", objavili su optužbe na račun Sputnjika i RT za širenje "lažnih vijesti", ali je uskoro redakcija "Vašington posta" bila prinuđena da prizna da ne može da potvrdi istinitost informacija u svom članku na ovu temu.

Izvor: Sputnjik