latinica  ћирилица
07/01/2017 |  08:59 | Autor: RTRS

Gutereš za oštar odgovor na seksualne delikte mirovnjaka UN

Novi generalni sekretar UN Antonio Gutereš traži radikalni odgovor na seksualne delikte pripadnika mirovnih jedinica UN - "Plavih šljemova", i danas je najavio novu strategiju koja bi trebalo da pooštri kažnjavanje takvih postupaka.
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency)

Gutereš, koji je od Ban Ki Muna preuzeo dužnost na čelu UN od 1. januara, imenovao je komitet od devet osoba da radi na novom pristupu i dao jasan signal da želi da poveća kažnjavanje tih krivičnih dela koja duboko štete ugledu svjetske organizacije.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da će ova radna grupa predložiti zaključke veoma brzo o tome kako smijelije rješavati taj problem.

Desetine optužbi za seksualno napastvovanje upućene su pripadnicima mirovnih misija UN, međutim zemlje koje šalju vojnike u te misije često oklijevaju da ih sudski gone.

Po propisima UN, zemlje porijekla vojnika treba da sprovode sudski postupak potiv vojnika optuženih za loše ophodjenje tokom rada u nekoj misiji UN.

Međutim, grupe za odbranu ljudskih prva žale se da se ne postupa protiv tih lica, protiv kojih se čak ni ne pokrene istraga, ili dobijaju samo blage kazne.

Nova strategija biće u izvještaju o pitanju seksualnog napastvovanja koji će Gutereš predstaviti Generalnoj skupštini UN u septembru.

Prošle godine u godišnjem izvještaju koji podnio Ban Ki Mun navedeno je da je bilo 69 optužbi protiv vojnika iz 21 zemlje za seksualno napastvovanje i iskorišćavanje.

Taj broj se popeo na 82 optužbe prošlog mjeseca, prema UN internet sajtu. Najviše optužbi upućeno je vojnicima mirovnih jedinica UN u Centralnoafričkoj Republici.

Oko 100.000 vojnika i policajaca iz 123 zemlje učestvuje u različitim mirovnim misijama u svijetu.

Izvor: Beta