latinica  ћирилица
07/01/2017 |  10:28 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Na Božić prvi put služeno u Hramu Hrista Spasa u Prištini

Vladika Teodosije sa sveštenstvom i dvadesetak vjernika, na Božić je prvi put od 1999. godine, služio u Hramu Hrista Spasa u Prištini.
Služba u hramu Hrista Spasa u Prištini - Foto: RTS
Služba u hramu Hrista Spasa u PrištiniFoto: RTS

Јutrošnjoj službi i unošenju badnjaka prisustvovali su i zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević.

Nakon unošenja badnjaka i službe, u oltaru nedovršene crkve episkop raško-prizrenski poručio je da je ovo praznik radosti i mira i praznik koji oslobađa od grijeha, straha i smrti.

"Došli smo u Hram Hrista Spasa ovdje u Prištini, jer smo imali želju da prvo Hristos se rodi u našoj eparhiji izgovorimo u ovom svetom, ali i mučeničkom hramu. Hramu koji je zatvoren, zaključan od nekoga da ne bi sveštenici i pravoslavni vjernici ulazili u njega, i isto tako hramu koji se nalazi u gradu gdje danas nema pravoslavnih Srba. Samo je desetina ostala i oni žive u strahu", rekao je episkop Teodosije.

Dodao je da današnji pozdrav Hristos se rodi iz hrama Hrista Spasa ima poseban značaj i poruku za sve koji žive na Kosovu i Metohiji i sve Srbe širom svijeta, podsećajući da ne smemo zaboraviti i ostale naše hramove i manastire širom Kosova i Metohije.

"Ne smijemo zaboraviti ni ovaj grad ni svetu kosovsko-metohijsku zemlju na kojoj živimo", rekao je Teodosije.

Hram u Prištini je mnogo puta skrnavljen i devastiran, a eparhija raško-prizrenska je prošle jeseni uredila dvorište i unutrašnjost crkve.

Poslednji u nizu incidenata dogodio se pre mjesec dana kada su još uvek nepoznati počinioci promjenili katance na ulaznim vratima i onemogućili ulaz u Hram. Episkop Teodosije danas je postavio nove katance i zaključao crkvu.

Zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović poručio je iz nedovršenog hrama, da Srbi žele da žive u ljubavi i miru sa svima, ali da neće odustati ni od jednog svog kamena gde god se nalazio, a pogotovo ne od svoje crkve.

Oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević iz hrama Hrista Spasitelja poslao je sličnu poruku.

"Na ovo božićno jutro šaljemo poruku mira sa jednom ispruženom rukom pomirenja, ali rukom na kojoj nema ni lanaca ni katanaca, isto kao što ih više nema ni u ovom hramu", rekao je Pavićević.

Izvor: RTS