latinica  ћирилица
07/01/2017 |  11:15 | Autor: RTRS

Tramp: Demokrate su same krive za hakovanje

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp okrivio je žrtvu navodnih ruskih sajber napada, Nacionalni komitet Demokratske stranke, da je sam dozvolio upad hakera u svoje kompijuterske sisteme.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa vrhom američkih obavještajnih službi koje su mu predale povjerljivi izvještaj o navodnim pokušajima Rusije da utiče na predsjedničke izbore 2016, Tramp se ponovo oglasio na Tviteru.

"Veliki nemar Nacionalnog komiteta Demokratske stranke dozvolio je da dođe do hakovanja. Nacionalni komitet republikanaca ima jaku odbranu", tvitovao je Tramp.

U javnoj verziji zvaničnog izveštaja obaveštajnih službi navodi se da je ruski predsjednik Vladimir Putin lično naredio da se utiče na američku predizbornu kapmanju u korist Trampa, između ostalog tako što će koristiti "botove" da šire negativnu propagandu o protivkandidatu Hilari Klinton, hakovati određene imejlove u štabu demokrata i predati ih Vikiliksu.

U izveštaju, objavljenom nedugo nakon sastanka sa Trampom, ne navodi se na koji način su SAD došle do informacija.

Poslije sastanka sa šefovima obavještajnih službi, Tramp je AP-u rekao da je "puno saznao" i da mu se "mnogo sviđaju" , ali je odbio da kaže da li prihvata navode da mu je Rusija pomogla da pobjedi na izborima.

Izvor: Beta