latinica  ћирилица
07/01/2017 |  11:27 | Autor: RTRS

Vlajki: NATO postao novi "tumač" pravnog sistema BiH

Univerzitetski profesor Emil Vlajki ocijenio je da je NATO postao novi "tumač" pravnog sistema BiH, uz Sud, Tužilaštvo i Ustavni sud BiH.
Emil Vlajki - Foto: RTRS
Emil VlajkiFoto: RTRS

Povodom izjave komandanta NATO Štaba u BiH Žizel Vilc da bi učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u programu obilježavanja Dana Republike Srpske predstavljalo kršenje Zakona o odbrani i podlijegalo disciplinskim mjerama, Vlajki je ocijenio da je riječ o arogantnom kolonijalizmu.

"BiH je najviše ponižena zemlja na svijetu, a ta poniženja su uperena prvenstveno protiv srpskog naroda, a u korist Bošnjaka/muslimana", naveo je Vlajki u saopštenju.

On ističe da je NATO prvo bombama i lažima zasipao Srbe, a sada ih i pravno uništava.

"Sa druge strane, Predsjedništvo BiH, umjesto da osudi taj arogantni kolonijalizam, ćuti kao zaliveno, a Ministarstvo odbrane BiH mijenja svoje prvobitne odluke sa novim, antisrpskim, u korist NATO gospodara", navodi Vlajki.

On ističe da srpski član Predsjedništva BiH "opet nudi neke `štosove` kako da se izbjegne NATO naredba" i pita "do kada će se srpski narod služiti `štosovima` da bi prikrivao poniženja koja mu nameću strani gospodari".

"S obzirom na to da se ova poniženja intenziviraju, jasno je, da je osnovni cilj stranaca da se unište svi temelji državnosti Srba u BiH u korist unitarne bošnjačke države, odnosno bošnjačke džamahirije", naveo je Vlajki.

On smatra da je krajnje vrijeme da Narodna skupština Republike Srpske svojim aktom poništi sve nadležnosti prenesene iz Banjaluke u Sarajevo.

"Krajnje je vrijeme da se kao konfederativna jedinica BiH vratimo na prvobitni, dejtonski Ustav iz 1995. godine i da imamo, kao nekada, grb, himnu, zastavu vlastitu vojsku, policiju, administraciju, pasoše i granice u odnosu na drugi entitet. Inače propadosmo", ukazao je Vlajki.

Ministarstvo odbrane BiH donijelo je odluku da niko iz Oružanih snaga BiH ne smije da učestvuje na proslavi Dana Republike Srpske.

Ova odluka je donesena nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio zahtjev da se prilikom njegovog pojavljivanja na proslavi Dana Republike angažuje počasna jedinica Oružanih snaga BiH u kojoj je i vojni orkestar.

Zahtjev je odbijen nakon pisma komandanta NATO štaba u BiH Žizel Vilc, koja je navela da bilo kakvo učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u programu obilježavanja Dana Republike Srpske predstavlja kršenje Zakona o odbrani, te da podliježe disciplinskim mjerama, uključujući i otpuštanje iz vojne službe.

Izvor: SRNA