latinica  ћирилица
07/01/2017 |  13:31 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Proslava Božića u svijetu (VIDEO)

Božić je dočekan širom pravoslavnog svijeta, u manastirima, crkvama i domovima, uz božićne liturgije i molitve. Svečane liturgije služene su u nekoliko stotina pravoslavnih hramova u Moskvi i u desetinama hiljada crkava Moskovske patrijaršije širom svijeta.
Počela proslava Božića u Vitlejemu - Foto: AP
Počela proslava Božića u VitlejemuFoto: AP

Božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi služio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril. Bogosluženju je prisustvovao ruski premijer Dmitrij Medvedev. Po julijanskom kalendaru Božić obilježavaju ruska, gruzijska, jerusalimska, jermenska i poljska crkva, Sveta gora i jedan dio koptske crkve. 

 "Svako od nas prije svega dužan je, odgovarajući na dolazak Spasitelja na svijet, da se trudi da se miri s našim neprijateljima, da razumno gradi odnose tako da mir nastupi umjesto svađe. Molim se za to da prestanu ratovi i međusobne borbe i da mir Božji dođe do svih nas”, poručio je patrijarh moskovski i cijele Rusije, Kiril.

Patrijarh je ukazao na to da s rođenjem Hrista mir među ljudima postaje „cilj i datost". Tada će, kaže, biti više svjetlosti i mira ne samo u porodicama, nego i u životu naroda, država, na našoj planeti. Poželio je svima da pronađu mir u srcu i u međusobnim odnosima.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je božićnoj liturgiji u Spaskom saboru Manastira Svetog Јurja u Velikom Novgorodu. "

"Siguran sam da će nastupajuća godina biti bolja od prošle“, rekao je ruski predsjednik nakon liturgije, naglasivši da bez podrške naroda ne bi moglo biti nikakvog uspjeha.

"Božićni dani osvjetljavaju naš život posebnom radošću, bude najljepša osjećanja. Ovo je vrijeme za lijepe misli i djela, naročito prema najbližima i onima kojima su pomoć i podrška najpotrebniji. Braćo, proslavite Božić u miru i radosti, dodao je Putin.

Lošeg zdravlja, gruzijski patrijarh Ilija Drugi pojavio se u javnosti prvi put nakon nekoliko sedmica. Liturgija je služena u katedrali Presvetog Trojstva u Tbilsiju.

Božić je proslavljen i u Siriji. U nedavno oslobođenom Alepu jermenski pravoslavni vjernici dočekali su Božić u crkvi Djevice Marije. Liturgiju je služio Njegova Svetost Aram Prvi Kešišian.

Okupljanjem velikodostojnika, stotina lokalnih vjernika, hodočasnika i turista na Trgu jasli ispred Crkve Hristovog rođenja, Božić je proslavljen u Vitlejemu, biblijskom gradu na Zapadnoj obali u kome se po hrišćanskom vjerovanju rodio Isus Hristos. Božić je svečano dočekan i u Egiptu, gdje najveći dio hrišćana čine pravoslavni Kopti.