latinica  ћирилица
07/01/2017 |  13:47 ⇒ 14:01 | Autor: RTRS

Božić u porodici Milić (VIDEO)

U svim pravoslavnim hramovima u Distriktu Brčko jutros je služena arihijerejska Božićna liturigija. Iako se temperatura spustila ispod 15 stepeni, to nije spriječilo vjernike da prisustvuju bogoslužbi i da se za najveći hrišćanski praznih, pričeste.
Porodica Milić - Foto: RTRS
Porodica MilićFoto: RTRS

Nakon liturgije, proslavljanje Božića nastavljeno je u krugu porodica. Ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Gospodu i lome česnicu. Na Božić u kuću dolazi polaznik ili položajnik - muškarac koji prvi čestita Božić. Božić je pun običaja, a ne zaboravlja ih ni porodica Milić u Brčkom. 

 U porodici Stojana Milića, naradosniji hrišćanski praznih obilježavao se prema starim običajima. Poslije šestonedjeljnog posta, koji počinje krajem novembra, ujutru na Božić odlaze na svetu liturgiju, gdje se i pričešuju.

"Dolazimo kući i onda se mirbožimo, čestitamo, izljubimo se, sjedamo za sofru, prvo se omrsimo pečenicom, i onda dolazi sve što je po redu u našem običaju u mom kraju tako u Krajini u Јajcu, bio je običaj i da se cicvara iznese i mi to i danas upražnjavamo", kaže Milić.

Domaćica zbog jutarnjih obaveza na Božić, dan ranije ode u Hristov hram da prisustvuje liturgiji i da se pričesti.

"Јa sam juče uspjela da se pričestim i jutros sam poranila i pripremila ovo što je nama cicvaru, sarmu, pečenje, pite, salate, kolače i to što treba", rekla je Zorana Milić.

Stojan kaže da su Milići oduvijek proslavljali Božić. Okupljao ih je i u najtežim danima izbjeglištva.

Običaj je da se poslije ručka popodne obavezno posjete roditelji i bliža rodbina.