latinica  ћирилица
07/01/2017 |  16:24 ⇒ 16:32 | Autor: RTRS

Elis: Haradinaj će biti izručen ako se optužbe razlikuju od već viđenih u Hagu

Izvršni direktor Međunarodne advokatske komore Mark Elis ocijenio je da do izručenja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja Srbiji iz Francuske može doći samo ukoliko se zločini za koje ga tereti Srbija razlikuju od onih na osnovu kojih je Haradinaju suđeno u Hagu.
Mark Elis - Foto: Getty Images
Mark ElisFoto: Getty Images

Srbija i Francuska imaju do 40 dana za razmatranje slučaja Haradinaja, koji je u pritvoru u Francuskoj, rekao je Elis za Radio slobodna Evropa.

- Sud može donijeti odluku u bilo koje vrijeme, ali na osnovu Evropske konvencije o ekstradiciji, postoji period od 40 dana koji Srbiji omogućava da predstavi dokumentaciju, odnosno zvaničan zahtjev za izručenje. Sud u roku od 40 dana odlučuje o tome, u suprotnom, on će biti pušten - kaže Elis.

Smatra da je odluka Haškog tribunala u slučaju Ramuša Haradinaja veoma relevantna i da je moguće da Francuska odbije da ga izruči ukoliko se nalog za hapšenje Srbije tiče istih zločina od kojih ga je Hag oslobodio.

- Mislim da će Srbija predati dokumentaciju, "prima facie" dokaze koji ukazuju da Srbija ima jurisdikciju nad time, i vjerujem da će tvrditi da se zločini za koje ga tereti razlikuju od onih koji su bili dio haškog suđenja - navodi on.

Inače, dodaje, ako se radi o istim zločinima, o istim optužbama, onda on "jednostavno ne vidi kako bi Francuska njega izručila Srbiji". Kao drugi problem navodi eventualnu zabrinutost Francuske u pogledu toga da li su optužbe političke, što je zabranjeni faktor prema konvenciji.

- Francuska ga ne može izručiti ukoliko osjeti da se radi o političkim optužbama i ukoliko misli da suđenje može u stvari biti političko - rekao je.

O tome što su advokati Haradinaja podnijeli zahtev za uslovno oslobađanje, Elis je rekao da francuski sud na osnovu svojih zakona može da odluči potvrdno o tome, s tim što bi se Haradinaju oduzeo pasoš i ograničilo kretanje.

- Ali na kraju, sumnjam da će se izručiti Srbiji. Imali smo isti slučaj i u Sloveniji, koja nije htjela da ga izruči - navodi on.

Takođe smatra da će Francuska osjetiti "političku prirodu" ovog slučaja, s obzirom na to da se radi i o bivšem premijeru koji bi bio suočen sa suđenjem u kontradiktornom okruženju.

- Evropa je zainteresovana da Srbija i Kosovo učvršćuju veze, a njegova ekstradicija Srbiji bi zaista imala negativan uticaj na to - dodao je.

Elis je izneo mogućnost da Srbija prizna da se radi o politički osjetljivom pitanju i da zatraži od Francuske da sprovede hapšenje, podigne optužnicu i pokrene suđenje na osnovu principa univerzalne jurisdikcije o ratnim zločinima.

- To bi bio interesantan potez Srbije - da navede da se radi o novim zločinima, ali i da prizna da postoji politička osjetljivost da se suđenje ovog slučaja dogodi u Srbiji - ocjenjuje on.

Francuska bi u tom slučaju, dodaje Elis, imala jurisdikciju da to uradi po univerzalnom zakonu.

- Ukoliko su navodi i zločini povezani sa ratnim zločinima, onda ti zločini imaju osnov za međunarodnu univerzalnu jurisdikciju i sve zemlje u suštini mogu da pokrenu suđenje - zaključuje Mark Elis.

Izvor: RTS