latinica  ћирилица
07/01/2017 |  17:40 | Autor: RTRS

Turska- Uhapšena petorica za ubistvo ruskog ambasadora

Turska policija uhapsila je pet osoba u okviru istrage o ubistvu ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova, saopštila je agencija Anadolija, pozivajući se na tužilaštvo u Izmiru.
Ubistvo Ruskog ambasadora u Turskoj (foto: AP Photo/Burhan Ozbilici) -
Ubistvo Ruskog ambasadora u Turskoj (foto: AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ubica ruskog ambasadora nije djelovao samostalno. Karlov je ubijen 19. decembra tokom obraćanja na otvaranju izložbe fotografija u Ankari.

Prema saopštenju turskih vlasti, napadač je bio saradnik policije Mevlut Mert Altintaš, koga su likvidirale lokalne snage bezbjednosti.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije kvalifikovalo je taj atentat kao teroristički napad. Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu istragu na osnovu člana - Akt međunarodnog terorizma.

Saopšteno je da su četvorica od petorice uhapšenih bili saradnici Altintaša u organima MUP-a Turske. Prema informacijama tužilaštva, peti uhapšeni je aktivista organizacije opozicionog islamskog propovjednika Fetulaha Gulena, koji je vrbovao pristalice organizacije među polaznicima policijske škole "Ruštu Unsala" u Izmiru, koju je pohađao i Altintaš.

Prema navodima tužilaštva, riječ je o Sulejmanu Ergenu. Ostali uhapšeni su Ilker Er, Abdulkadir Јagin, Erdogan Erdinčli i Zija Šehiotoglu. Oni su optuženi za pripadnost oružanoj terorističkoj organizaciji.

Izvor: Sputnjik