latinica  ћирилица
08/01/2017 |  11:45 ⇒ 09/01/2017 | 07:08 | Autor: RTRS

Srpska ulaže 100 miliona evra u UKC (VIDEO/FOTO)

Na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske završena je rekonstrukcija i opremanje dvije etaže Centralnog medicinskog bloka, što je dio projekta vrijednog 84 miliona evra. Sredinom mjeseca, u ovaj dio sele se četiri klinike.
Banjaluka: Dodik, Cvijanović .... Klinički centar - Foto: SRNA
Banjaluka: Dodik, Cvijanović .... Klinički centarFoto: SRNA

Kompletan projekat rekonstrukcije i opremanja Centralnog bloka i izgradnje novog Sjevernog krila finansira Vlada putem kredita Evropske investicione banke.

Potpuno opremljeni i rekonstruisani dio Centralnog bloka, sa više od 200 kreveta prilagođenim za komforniji boravak pacijenata, spreman je da se klinike za unutrašnje bolesti, neurologiju, očne bolesti, bolesti uha, grla i nosa i Služba za maksilofacijalnu hirurgiju presele u što kraćem roku.

Direktor UKC Republike Srpske Mirko Stanetić istakao je da nije rađena samo građevinska rekonstrukcija, nego i  edukaciona, te da zahtijeva maksimalnu angažovanost svih zaposlenih i pomoć institucija Srpske.

Iduće godine, Univerzitetski klinički centar dobiće 41 hiljadu kvadratnih metara rekonstruisanih i opremljenih prostorija. Resorni ministar poručuje da se najveći projekat u zdravstvu Srpske odvija planiranom dinamikom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić kaže da se nadaju i planiraju da i ranije presele pacijente sa hirurgije, jer bi u UKC imali adekvatne uslove za liječenje.

Uoči Dana Republike, ovo je dobra vijest za sve građane Srpske, poručio je predsjednik Milorad Dodik i rekao da se za izgradnju 85.000 kvadratnih metara prostora na UKC iz budžeta Srpske izdvaja 100 miliona evra. Ovaj projekat, kaže, jeste najveći, ali nije jedini. Projekti u Nevesinju, Bijeljini, Doboju i Istočnom Sarajevu doprinose slici zdravstva u Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da je potrebno unapređivati sadašnje kapacitete i završiti sve što je planirano, te nakon ove rekonstrukcije izgraditi prostor za fakultet i medicinsku školu, kako bi ovo postao  integrisani centar.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je poslije ovoga potrebno završiti i radove na Sjevernom krilu. Istakla je da je suština na unapređenju uslovi rada zdravstvenih radnika i na liječenju pacijenata, te da će Vlada podržati sve ove projekte.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić konstatovala je da su dosadašnji radovi izvedeni u skladu sa investiciono-tehničkom dokumentacijom, što je potvrdila i komisija za tehnički prijem.

Ona je dodala da je komisija predložila izdavanje upotrebne dozvole.

Rekonstrukcija i opremanje dvije etaže Centralnog medicinskog bloka UKC-a dio je "Projekta rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje Sjevernog krila UKC-a Republike Srpske", koji finansira Vlada kroz kredit Evropske investicione banke.

Izgradnjom Sjevernog krila, koji će se prostirati na 17 hiljada kvadratnih metara, stvoriće se uslovi da se hirurške klinike presele na zajedničku lokaciju na Paprikovcu. Planirano je da čitav projekat bude gotov u 2018. godini.