latinica  ћирилица
08/01/2017 |  11:55 | Autor: RTRS

Đurić: Haradinaju suditi u Beogradu

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbija neće zaboraviti ratne zločine za koje je osumnjičen bivši komandant takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj i poručio da bi bilo najbolje mu se sudi i Beogradu.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

"Nikome ne treba da pada na pamet da ćemo mi da zaboravimo ili guramo pod tepih ono što se desilo. Mi odlično znamo za šta Haradinaja terete", rekao je Đurić povodom hapšenja u Francuskoj bivšeg haškog optuženika Haradinaja po potjernici Srbije čija se optužnica odnosi na zločine kod Radonjićkog jezera, odnosno ubistvo 34 civila srpske i albanske nacionalnosti.

On je poručio da niko nema pravo da traži od Srbije da odustane od tih optužnica, prenose beogradski mediji.

Govoreći o opstrukcijama koje prate formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/, Đurić je ponovio da će, ukoliko Priština do sredine februara ne formira Zajednicu srpskih opština, tu zajednicu formirati politički predstavnici Srba.

"Strpljenju je došao kraj i ako su Albanci jednostrano mogli da proglase nezavisnost i Srbi mogu da formiraju ZSO. Uostalom, to i ne bi bio jednostrani potez, jer je to sadržano u Briselskom sporazumu", rekao je Đurić.

On je najavio da će za Srpsku Novu godinu biti uspostavljena direktna željeznička linija Beograd - Kosovska Mitrovica koja će ići rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

"Na direktnoj liniji Beograd - Kosovska Mitrovica saobraćaće najnoviji voz iz Rusije koji će na svoje prvo putovanje krenuti za Srpsku novu godinu. To će biti brzi voz, neće stajati kod svake ćuprije", rekao je Đurić.

Izvor: SRNA