latinica  ћирилица
08/01/2017 |  14:51 ⇒ 22:09 | Autor: RTRS

Uručena odlikovanja; Odlikovan i Radio Republike Srpske (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas u Banjaluci povodom 9. januara – Dana Republike odlikovanja Republike Srpske zaslužnim pojedincima, organizacijama i institucijama.
Predsjednik Republike Srpske Milorad dodik uručio je odlikovanja - Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad dodik uručio je odlikovanjaFoto: SRNA

Dodik je istakao da se Republika Srpska od osnivanja prije 25 godina borila za svoju snagu i postojanje i da je formirana, sa idejom o slobodi koju je srpski narod vijekovima pokušavao da dosegne.

"Iako je uporno osporavana, pokazana je volja naroda koji nikada nije odustao od ideje da Republika Srpska postoji, bude snažna, naša i jedinstvena. Republika Srpska je mjesto za život svih ljudi, bez obzira na vjeru i naciju", rekao je Dodik u obraćanju na dodjeli odlikovanja.

On je naglasio da je sloboda srpskog naroda vezana za postojanje države.

Predsjednik Srpske uručio odlikovanja

"Kada nismo imali državu dramatično smo stradali. Naša sloboda nikada nije bila uperena prema ukidanju slobode drugima, nego je srpski narod pokazao da sloboda koju je za sebe osvajao bila sloboda i za druge narode na ovim prostorima", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, težnja Republike Srpske jeste što bliskiji ili državni okvir sa Srbijom.

"Ono što pokušavamo ovdje da uradimo jeste da Republiku Srpsku osposobimo za njen samostalni put. Teških je 25 godina koje smo ostavili iza sebe, ali je u ovom vremenu bilo i godina uspjeha", rekao je Dodik.

Direktor Radija Republike Srpske Dragan Pajić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj radio odlikovan i istakao da je u posljednjih 25 godina dao veliki doprinos razvoju Srpske i njenoj afirmaciji.

"Odlikovanje je velika čast za sve naše radnike. Vjerujem u ono što zborimo, jer je to istina i tako će i ostati", rekao je Pajić.

Akademik Predrag Peško rekao je da je odlikovanje dobio zbog rada Bolnice u Nevesinju i liječenje pacijenata iz Republike Srpske.

"Odlikovanje jeste priznanje za dosadašnji rad, ali i obaveza da još više radim", kaže Peško.

Predsjednik Srpske uručio odlikovanja

Dodik, je Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem za rad i izvanredne zasluge, kao i za lični doprinos razvoju političkih, kulturnih i duhovnih veza Grčke i Srpske odlikovao Aleksandrosa Furlisa.

Ordenom časti za zlatnim zracima za doprinos u unapređenju saradnje medicinskih ustanova iz Republike Srpske i SAD, kao i podrške razvoju i jačanju zdravstvenog sistema Republike Srpske, Dodik je odlikovao doktora Branka Bojovića i akademika Predraga Peška.

Dodik je Ordenom časti sa srebrnim zracima za doprinos u afirmaciji ljudskih prava, tolerancije među ljudima i narodima, kao i za doprinos u unapređenju saradnje medicinskih ustanova iz Republike Srpske sa medicinskim ustanovama iz SAD i Srbije odlikovao doktora Ričarda DŽejmsa Redeta i Željka Kopanju, posthumno.

Ordenom Njegoša prvog reda za poseban doprinos u razvoju duhovne i humanitarne saradnje između srpskog i američkog naroda, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Republike Srpske, Dodik je odlikovao Akademiju Sveti Sava iz Čikaga, Pravoslavnu školu Sveti Sava iz Milvokija i Radio Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je ordenom Njegoša drugog reda za rad, rezultate i doprinos u razvoju kulturne i humanitarne saradnje između srpskog i američkog naroda, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Republike Srpske odlikovao Sebastijan pres SAD i Kulturni centar Banski dvor iz Banjaluke.

Ordenom Njegoša trećeg reda za predan devedesetogodišnji rad koji je zasnovan na očuvanju narodne tradicije i kulturne baštine kojom se doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske, Dodik je odlikovao KUD "Pelagić" iz Banjaluke.

Dodik je Ordenom krst milosrđa za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u razvoju zdravstvenih usluga, kao i liječenju pacijenata iz Republike Srpske odlikovao Miodraga Lazića i Mladena Popovića.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su ŽKK "Mladi Krajišnik" iz Banjaluke, Tijana Bošković, Dragana Stanković, Јadranka Trkulja, Mladen Bojinović, Aleksandar Vuković, protonamjesnik Vaso Popović i Slaven Knežević.

Izvor: SRNA