latinica  ћирилица
08/01/2017 |  15:39 | Autor: RTRS

Krestić: Ako bude sloge 9. januar će vječno ostati dan slavlja

Akademik Vasilije Krestić izjavio je danas da će Dan Republike Srpske, 9. januar, ukoliko bude zdrave pameti i sloge, vječno ostati dan slavlja zbog stvaranja Republike Srpske i proglašenja njene državnost.
Vasilije Krestić - Foto: SRNA
Vasilije KrestićFoto: SRNA

"Ukoliko bude zdrave pameti i sloge, Dan Republike Srpske, 9. januar vječno će ostati dan slavlja zbog onoga što se zbilo, kako se zbilo i zato što je on proglašen za dan državnosti Srpske", rekao je Krestić.

On je naveo da budućnost 9. januara i kako će biti tretiran zavisi od "nas i od našeg odnosa prema zbivanjima koja su u vezi sa tim datumom". Istakao je da se srpski narod mora boriti za istinu i ne treba da čini kompromise sa onima koji mu žele imputirati krivicu za neke događaje.

"Ne treba da činimo kompromise i da odstupamo od istorijskih činjenica. Treba da se branimo, a ne samo da se ponosimo. Treba da sačuvamo dostojanstvo i ponos, ali da budemo uporni u dokazivanju stanja kroz koje smo prošli, a ne da se slažemo sa imputacijama koje nam nameću", rekao je Krestić.

On je dodao da Srbi ne smiju da traže ustupke od onih koji nisu spremni na ustupke, a iznad svega da izgube dostojanstvo.

Kao jedan od najvažnijih zadataka, Krestić je istakao potrebu da Srbi popišu svoje žrtve i da se u kulturi sjećanja ugledaju na Јevreje i ostale narode koji su izgradili spomenike ne da bi se prisjećali ružnih događaja, već da bi odali poštovanje žrtvama.

"Bojim se da nismo dorasli tom shvatanju kroz koje moramo da prođemo. Potrebno je da napravimo memorijalni centar srpskih žrtava kao što ga imaju svi kulturni narodi", rekao je Krestić.

On je ocijenio da je Republika Srpska jedan od najznačajnijih rezultata krize u koju je zapala Јugoslavija i narodi koji su u njoj živjeli.

"Da Republika Srpska nije stvorena, mi bismo u svakom pogledu bili u prizemlju. Ovako je to najznačajniji rezultat te cjelokupne krizne situacije", smatra Krestić.

On ističe da je sa apekta istorije teško reći koja je godina bila najprelomnija u istoriji srpskog naroda i da je malo naroda na ovim geopolitičkim prostorima koji su imali tako burnu istoriju.

"Prelomne su godine kada je u ustancima nastajala država, kao su 1914, 1941, 1944. godina i devedesete godine prošlog vijeka. Sve su to prelomne godine i događaji za Srbe", rekao je Krestić.

Izvor: SRNA