latinica  ћирилица
08/01/2017 |  16:37 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Vanredno u šest opština, obustavljena plovidba Dunavom

Treći dan temperature u Srbiji su ispod nule. Zbog niskih temperatura na teritoriji cijele Srbije na snazi crveni meteoalarm.
Led na Dunavu kod Novog Sada - Foto: RTS
Led na Dunavu kod Novog SadaFoto: RTS

U okolini Sjenice i na Pešterskoj visoravni zbog velikog snijega i smetova blokirano je više od 100 sela.

Proglašena vanredna situacija u Tutinu, posebno zbog problema sa vodosnabdevanjem, kao i u Vladičinom Hanu, gdje su neprohodni putevi do desetak sela, ali meštani nisu ugroženi.

U okolini Blaca dvije starije osobe spasene od smrzavanja. Na planini Kukavici 120 centimetara snijega. Putevi Srbije savjetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture proglasilo je obustavu plovidbe na Dunavu, od Bezdana do Prahova zbog leda, izjavio je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Zaledio Dunav kod Pančevačkog mosta    (Foto:Bobana Bugarčić)

U međuvremenu, normalizuje se stanje u četiri opšine u kojima je ranije proglašena vanredna situacija. I dalje ima  problema sa snabdijevanjem strujom u Prijepolju. Poslije osam sati, Paraćin dobio struju. 

Na Tisi, Tamišu i Moravici zabilježen je led debljine od dva do pet centimetara. U Beogradu je zaleđeno Savsko jezero, a  Dunavom plutaju sante leda.

Snijeg, vjetar i niske temperature donijeli su velike probleme Јablaničkom okrugu. U Crnoj Travi jutros je izmjereno minus 25 stepeni.

U Sjenici, gdje je proglašena vanredna situacija, jutros je bilo minus 26 stepeni.

Izvor: Agencije