latinica  ћирилица
10/01/2017 |  08:45 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Foča: "Debeli" minus parališe automobile

Brojni vozači u Foči zvog ekstremno niske temperature vazduha, koja se noću spušta i do minus 23 stepena Celzijusova, imaju problem sa paljenjem automobila, jer se dešava da mraz oslabi akumulator, ali i da zamrzne nafta, pa čak i benzin.
Zvornik, stanje na putevima - Foto: SRNA
Zvornik, stanje na putevimaFoto: SRNA

Problem sa akumulatorom se relativno lako rješava - dopunjavanjem sa drugog automobila, ali je smrzavanje goriva mnogo teže riješiti. U Auto-moto društvu Foča kažu da je jedino rješenje topla garaža, a ko nema garažu ostaje mu da odšlepa auto do prve radionice i da sačeka da se nafta odledi.

Instruktor vožnje u AMD Foča Zdravko Novović savjetuje da se sipa nafta evro-pet, koja ima nižu tačku zamrzavanja. "Ako već zaledi, mi smo nemoćni u tim situacijama i jedino što možemo da učinimo da ga prebacimo do neke tople radionice. Veće su šanse da će nafta zalediti ako je ima manje u rezervoaru", kaže Novović.

Fočanski taksista Mile Sekulović savjetuje da se u naftu sipaju aditivi, kojima se povećava otpornost goriva na zamrzavanje.

"Nafta i benzin su lošeg kvaliteta, tako da se dešava da gorivo smrzne. Kada zaledi, teško je problem riješiti, a kao prevencija potrebno je sipati aditive, koji se mogu naći na benzinskim pumpama", kaže Sekulović.

On je savjetovao vozačima da pri startovanju ostave automobil pet do deset minuta da radi u leru, da bi se motor i ulje zagrijali, jer pri naglom kretanju postoji rizik da otkaže neki od zamrznutih dijelova motora.

"Najbolje bi bilo da ne kreću nigdje, da parkiraju auto i čekaju bolje dane", rekao je Sekulović.

Birač: Putevi prohodni, poledica i snijeg usporavaju saobraćaj

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač su prohodni, ali odvijanje saobraćaja otežava snijeg i poledica, posebno na prevojima Han Poged, Crni vrh, te na dionici puta Šekovići-Kaštelj, saopšteno je danas iz Preduzeća "Zvornikputevi".

Na prevoju Han Pogled visina snijega iznosi 38 centimetara, temperatura vazduha je minus 14 stepeni Celzijusovih, dok visina snijega na Crnom vrhu iznosi 20, sa temperaturom od minus 12, a na Kaštelju je visina snijega 35 centimetara i temperatura minus 14 stepeni.

Na prevojima duva vjetar i pravi smetove zbog čega mehanizacija mora biti stalno prisutna.

Na ostalim putnim pravcima birčanske regije ima poledice i ugaženog snijega pa se vozačima skreće pažnja na opreznu i uslovima puta prilagođenu vožnju.

Sve kipe "Zvornikputeva" su na terenu i rade na raščišćavanju snijega i posipanju abrazivnog materijala.

Na većem dijelu putnih pravaca koje održavaju "Zvornikputevi" mogući su odroni.

Iz "Zvornikputeva" podsjećaju vozače da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme, kao i na opreznu vožnju u usjecima, zasjecima i na mjestima gdje su mogući odroni.

Punktovi "Zvornikputeva" za održavanje magistralnih i regionalnih puteva u zimskim uslovima nalaze se na prevoju Han Pogled, Karakaju i Bratuncu.

Izvor: SRNA