latinica  ћирилица
10/01/2017 |  10:51 ⇒ 10:57 | Autor: RTRS

Rusija: Bespomoćan izvještaj Amerikanaca

Ni mediji naklonjeni ruskim vlastima ni opozicija u Rusiji ne vjeruju u tačnost izvještaja američkih obavještajnih službi o navodnim ruskim hakerskim upadima tokom američkih izbora i ocjenjuju taj dokument kao "bespomoćan", jer ne sadrži nikakve konkretne dokaze.

Izvodeći takve zaključke, američke službe dovode u pitanje svoju profesionalnu reputaciju, možda čak i svoju karijeru, smatraju ruski politički analitičari i kompjuterski stručnjaci.

Kao potvrda odsustva bilo kakvih ozbiljnih dokaza u ruskoj javnosti se navodi da su američke službe kao potvrdu svoje teze navele najavu ruskog političara Vladimira Žirinovskog da će "otvoriti šampanjac ako Tramp pobijedi".

Kako se jedna navijačka izjava političara, koji, kao i mnogi drugi ruski političari, ne simpatiše politiku Hilari Klinton, može navoditi kao dokaz za rusko hakersko miješanje u američke izbore, pitaju se mediji i stručnjaci.

Možda dokazi postoje u tajnom dijelu izvještaja, a on je pokazan samo Trampovom timu, Obaminom timu i Komitetu za obavještajnu djelatnost. Međutim, javnosti se nudi da izvodi zaključke samo po onom dijelu u kome nema ničeg sadržajnog.

"Bespomoćnost" izvještaja izazvala je očajanje čak i kod predstavnika ruske opozicije, tako da je Leonid Volkov, bliski saradnik Alekseja Navaljnog, i sam naveo da u dokumentu američkih službi nema nikakvih novih zaključaka niti bilo kakve argumentacije, navodi "Riska reč".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ironično je na "Fejsbuku" prokomentarisala:

"Ako su `ruski hakeri` zaista `prodrli u sistem` negdje u Americi, onda su to dvije stvari: Obamin mozak i, naravno, sam izveštaj o `ruskim hakerima`".

Izvor: SRNA