latinica  ћирилица
10/01/2017 |  11:06 ⇒ 11:06 | Autor: RTRS

Vučić zahvalan zbog stava Indije o suverenitetu Srbije

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas premijeru Indije Narendru Modiju za principijelan stav koji Indija ima o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, te izrazio podršku u borbi protiv terorizma sa kojim se Indija suočava.
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sa premijerom Indije Narendrom Modijem (Foto: Vlada Srbije) -
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sa premijerom Indije Narendrom Modijem (Foto: Vlada Srbije)

Vučić je pozvao Modija da posjeti Srbiju, istakavši da bi to bio novi impuls jačanju saradnje dvije zemlje na svim nivoima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i trgovinske razmjene i o unapređenju saradnje u oblasti prehrambrene proizvodnje, poljoprivrede, farmacije, namjenske industrije, turizma i informacionih tehnologija.

"Veliki potencijal za saradnju dvije zemlje leži u izvozu jestivog ulja, soje i uljanog sjemena iz Srbije u Indiju", rekao je Modi i predložio da Srbija bude partner Indije u programu za razvoj prehrambene industrije i prerade hrane za 2017-2018. godinu.

Vučić je razgovarao i sa glavnim ministrom indijske savezne države Gudžarat Vidžajem Rupanijem, domaćinom Gudžarat ekonomskog samita, koji je istakao da indijske kompanije mogu mnogo da nauče u Srbiji i da je važno da prenesu iskustva i inovacije koje se u Srbiji koriste u poljoprivredi i prehrambrenoj industriji.

Premijer Srbije pozvao je Rupanija da sa ekonomskom delegacijom države Gudžarat posjeti Srbiju i naglasio važnost ekonomske saradnje Srbije i Gudžarata, naročito u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i sektora informacionih tehnologija.

Vučić se sastao i sa predsjednikom Federacije indijskih privrednih komora Pankajem Patelom, koja broji 2,5 miliona članova.

Oni su razgovarali o unapređenju saradnje dvije privredne komore i uzajamnoj promociji Srbije i Indije kao turističkih destinacija.

Patel je predložio da Srbija bude partner Federacije privrednih komora Indije na Centralnoevropskom biznis samitu, te naglasio da je naročito važno jačanje saradnje u oblasti namjenske industrije, ali i u promociji Srbije kao pogodne destinacije za razvoj filmske industrije i snimanje filmova u indijskoj produkciji.

Izvor: SRNA