latinica  ћирилица
10/01/2017 |  11:16 ⇒ 11:39 | Autor: RTRS

Dukić o optužnicama protiv Đakića i Kajtazija

Savez logoraša Republike Srpske smatra veoma važnim podizanje optužnica protiv Mensura Đakića i Begzada Kajtazija zbog ratnog zločina nad Srbima u Bukviku kod Brčkog, te da će najava novih optužnica za zločine u disktriktu pokazati da ih nisu činili samo predstavnici jednog naroda.
Branislav Dukić - Foto: Novosti.rs
Branislav DukićFoto: Novosti.rs

"Ubistvo sestara Milke i Radojke Brestovački u Bukviku u septembru 1992. godine, koje je na osnovu optužnice počinio Kajtazi, pokazuje svu bezobzirnost prema bespomoćnim srpskim civilima u selima bukvičke regije", rekao je predsjednik Saveza Branislav Dukić.

On je istakao da optužnice protiv Đakića i Kajtazija, kao i još nekoliko koje je podiglo Tužilaštvo BiH za zločine na Srbima na području Brčkog nedvosmisleno ukazuje da zločini nemaju nacionalni predznak, saopšteno je iz Saveza logoraša Republike Srpske.

"Opovrgnute su teze, koje u ratu, ali i poslije njega, u Brčkom proturaju `dežurni čuvari` ratne istine i `kvazi intelektualci` kakvim se predstavljaju pojedinci iz reda bošnjačkog naroda, da je na ovom području ubijeno 8.000 Bošnjaka", navodi Dukić.

On smatra da je i promocija knjige o stradanju Bošnjaka u brčanskoj Luci još jedan pokušaj iznošenja lažnih podataka o broju stradalih, te da navodni intelektualci u nedostatku tačnih podataka "odokativnom metodom" broj stradalih uvećavan na desetine puta.

"Mi iz Saveza logoraša Republike Srpske osuđujemo svaki zločin i izražavamo duboko žaljenje zbog svake žrtve, ali ne pristajemo na kvalifikacije i iznošenje netačnih podataka", kaže Dukić.

Prema njegovim riječima, uzaludni pokušaji "kvazi intelektualaca" da opravdaju novac koji su dobili u projektu "sto puta ponovljena laž postaće istina" neće doprinijeti normalizaciji života, a kamoli pomirenju.

"Tako će i njihovi napori ostati uzaludni i najviše će štetiti mladim generacijama koji će u život krenuti opterećeni brojnim neistinama", rekao je Dukić.

Izvor: SRNA