latinica  ћирилица
10/01/2017 |  15:08 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

Svečano obilježen Dan Republike Srpske u Brčkom (VIDEO, FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana Republike Srpske u Brčkom da je Republika Srpska jedino što je danas održivo u BiH.
Obilježavanje Dana Srpske u Brčkom - Foto: RTRS
Obilježavanje Dana Srpske u BrčkomFoto: RTRS

"Mi želimo mir. Uvažavamo političke interese bošnjačkog naroda, ali ne i njihov idealizam koji štite međunarodni faktori. Projekat centralizovane BiH je propao", rekao je Dodik.

On je poručio da kompromisa o Republici Srpskoj nema, a nema ga ni o 9. januaru koji je slava Republike Srpske.

"Od jednog datuma kojeg smo slavili svih prethodnih godina napravljeno je teško političko pitanje", ukazao je predsjednik Dodik.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da su Srbi u ovoj lokalnoj zajednici ponosni što se u njoj i ove godine obilježava Dan Republike Srpske, a to su iskazali i masovnim izlaskom na referendum.

"Republika Srpska, koja je nastala kao izraz volje srpskog naroda u BiH, danas se brani patriotizmom. Ona je garant opstanka srpskog naroda i u distriktu Brčko. Svuda u BiH gdje nema institucija Republike Srpske srpski narod je sveden na statističku grešku", rekao je Milić.

Prema njegovoj ocjeni, pretjeranim popuštanjima neće oslabiti konflikti u BiH, niti će time da prestanu pritisci na Republiku Srpsku.

"I Arbitražna odluka o distriktu Brčko dala je dovoljno prostora Srbima u ovoj lokalnoj zajednici da na legitiman način ostvaruju svoje interese. Distrikt Brčko nije pusto ostrvo. On će biti dio budućeg auto-puta Bijeljina-Banjaluka", napomenuo je Milić.

On je pozvao sve u distriktu Brčko, bez obzira na stranačka i druga opredjeljenja, da se ujedine u ljubavi prema Republici Srpskoj.

Obraćajući se učesnicima svečanosti, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom podsjetio je da je Republika Srpska stvarana kroz patnju i muku srpskog naroda.

"Nas istinski, do bola, vrijeđa kada neko postavlja na dnevni red pitanje proslave Dana Republike Srpske. Treba da pokažemo jedinstvo širom BiH i da sačuvamo ono što su naši preci, boreći se, stvarali stotinama godina i nama ostavili u amanet", naglasio je vladika Hrizostom i poželio Republici Srpskoj da svoj rođendan proslavlja stotinama godina.

Dan Republike Srpske u Brčkom

Srpska za mir saradnju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je sa proslave Dana Republike u Brčkom da je Srpska spremna za mir i saradnju, ali ne i za kompromis koji bi značio bilo kakvo umanjivanje značaja Republike Srpske. "Ovdje smo da obilježimo Dan Republike i da se okupimo oko naše krsne slave", rekao je Dodik pred stotinama okupljenih na svečanom prijemu u hotelu "Јelena", kojem su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, brojni ministri u Vladi Srpske, poslanici iz regije, čelnici Brčkog i brojni gosti iz društvenog i kulturnog života distrikta.

On je dodao da je slava očuvala srpski narod i da karakteriše njegovo tradicionalno gostoprimstvo, te odbacio sve pritiske i pokušaje osporavanja proslave 9. januara kao Dana Republike Srpske, uz ocjenu da je u vezi sa tim nepotrebno napravljeno teško političko pitanje.

"Nećete nas uplašiti, nećete nas tjerati, nećete nam zabraniti 9. januar i nećete nam zabraniti našu krsnu slavu. Možete da radite šta god hoćete vi u Sarajevu i vi koji podržavate ono što Sarajevo hoće, na tom pitanju nema kompromisa", poručio je Dodik i dodao da je na jučerašnjoj proslavi Dana Republike pokazano jedinstvo snažnije od svih prijetnji.

Predsjednik Srpske naveo je da se BiH pokušava održati na bošnjačkom, muslimanskom idealizmu, koji je podržala međunarodna zajednica i modelirala BiH do te mjere da je ona potpuno nesigurna i nemoguća zemlja.

On je zahvalio građanima Brčkog koji su izašli na referendum o Danu Republike Srpske prošle godine i ocijenio da je to bio važan dokaz pripadništva i odnosa Brčkog kao dijela i Republike Srpske.

"Srpska je okupljena oko ideje slobode jer je nestabilnost tog vremena natjerala Srbe na ovim prostorima da se zaštite, kao što su to učinili i drugi narodi", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je prošlo vrijeme prijetnji i da nema dogovora u BiH na bazi iluzija i imaginacija, nego da se mora poštovati realnost.

"Republika Srpska ni jednim svojim potezom nije ništa učinila protiv BiH, a BiH masovno čini poteze protiv Srpske i niz odluka je bazirano na tome. Dok god Bošnjaci misle da mogu da budu zaštićeni od stranaca, naravno da neće biti dijaloga i neće biti ni ove zemlje", naglasio je Dodik.

Dodik je ukazao na važnost daljeg integrisanja Brčkog kao dijela Republike Srpske i srpskog naroda, uz ocjenu da je danas u BiH samoodrživa jedino Republika Srpska.

U brčanskom hotelu "Јelena", gdje se okupilo oko 300 zvanica – predstavnika političkog, vjerskog, privrednog, kulturnog i javnog života distrikta Brčko i Srpske, danas je obilježen Dan Republike Srpske.

U okviru obilježavanja Dana Republike u Brčkom su na Spomenik braniocima položeni vijenci. Organizovan je i svečani prijem kojem je prisustvovao i Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Predsjednik Dodik, majci Milanki Panić iz Brčkog, uručio je zlatnik za njenog sina Lazara, koji je prvorođena beba u distriktu ove godine.