latinica  ћирилица
11/01/2017 |  10:16 ⇒ 10:17 | Autor: RTRS

Crnadak: Nezabilježena sramota porediti NDH sa Republikom Srpskom

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je poređenje Republike Srpske sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, koje je napravio visoki predstavnik Valentin Incko, jedna od najstrašnijih izjava i da je usmjerena protiv Republike Srpske i srpskog naroda, kao i protiv smirivanja političkih tenzija u BiH.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

"Možda gospodin Incko misli da je naštetio samo Republici Srpskoj ovakvim groznim poređenjem, ali je zapravo zabio nož u leđa svima koji pokušavaju da poprave imidž BiH u svijetu i da ovu zemlju iz perioda tame i sukoba povedu u bolju budućnost", istakao je Crnadak.

On naglašava da se kao ministar inostranih poslova BiH nalazi među najodogovornijim osobama u zemlji po pitanjima razvijanja dobrosusjedskih odnosa, evropskih integracija i unapređenja imidža BiH, te zbog toga najoštrije osuđuje i odbacuje poređenje Republike Srpske, kao jednog od dva entiteta BiH, sa zločinačkom NDH, jer to nanosi direktnu štetu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

"Republika Srpska ima narod koji vjeruje u evropske vrijednosti, antifašistički narod koji predstavlja sve suprotno u odnosu na NDH. Ovaj narod se borio i ginuo da bi NDH bila poražena zajedno sa drugim fašistima i nacistima tokom Drugog svjetskog rata i nezabilježena je sramota, na bilo koji način, porediti NDH sa Republikom Srpskom", poručio je Crnadak.

On je ocijenio da je jučerašnja izjava visokog predstavnika u BiH uvredljiva i neprihvatljiva, te izrazio nadu da se Incko ubuduće neće više baviti katastrofalnim ideološko-istorijskim poređenjima.

Izvor: SRNA