latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:42 ⇒ 16:53 | Autor: RTRS

SBB traži smjenu zamjenika ministra odbrane, Radončić očekivao ostavku

Savez za bolju budućnost (SBB) danas je uputio zvaničan zahtjev predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću za pokretanje postupka smjene zamjenika ministra odbrane Seada Јusića, inače člana ove stranke.

Zahtjev je upućen, kako pojašnjavaju iz SBB-a, nakon što je Јusić u više izjava za medije rekao da je odluku o učešću Oružanih snaga BiH potpisivao po nalogu ministarke odbrane Marine Pendeš, a da pri tome nije izvršio nikakve konsultacije s bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te što "nije poštovao Odluku Ustavnog suda BiH".

Iz SBB-a takođe podsjećaju da je imenovanje Јusića na navedenu poziciju, s ciljem koalicionog sporazuma, predložila ova stranka.

"Međutim, uzimajući u obzir da je Јusić u proteklim danima poduzeo određene poteze vezane za učešće pripadnika OS BiH na manifestacijama povodom obilježavanja praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim bez konsultacije sa svim članovima Predsjedništva BiH, kao i da o tim potezima nije upoznao stranačke organe, ne postoje uslovi za njegovo daljnje obavljanje ove funkcije", saopšteno je iz SBB-a.

Po okončanju tražene procedure, SBB će dostaviti prijedlog novog kandidata za zamjenika ministra odbrane BiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je danas da je Јusić pogriješio što je potpisao odluku o angažmanu Počasne jedinice OS BiH za 8. i 9. januar u Banjoj Luci dok je ministarka odbrane praktično još bila tu.

On je konstatovao da Јusić takvim postupanjem "nije ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH koji je 9. januar proglasio neustavnim".

"Meni je zaista žao što moramo ići u ovo jer sam očekivao da će on možda sam ponuditi svoju ostavku", rekao je Radončić.

Zahtjev predsjednika SBB-a stigao je u Savjet ministara BiH.

Јusić je za N1 rekao da neće podnijeti ostavku, sve dok se ne utvrdi njegova eventualna odgovornost.

Izvor: Agencije