latinica  ћирилица
11/01/2017 |  20:17 | Autor: RTRS

Za "Zlatni suncokret" u užem izboru 16 knjiga

U užem izboru za književnu nagradu "Zlatni suncokret", koju dodjeljuje kompanija Vital je 16 knjiga, koje se po ostvarenom tehničkom nivou i literarnoj strasti izdvajaju iz tekuće produkcije, saopštio je danas žiri.
Islednik - Foto: RTRS
IslednikFoto: RTRS

Žiri u sastavu Nikola Strajnić, Dragan Јovanović Danilov i Vladimir Gvozden sačinio je uži izbor kandidata za nagradu nakon razmatranja više od 200 naslova.

U žanru romana kandidati su Svetlana Slapšak za djelo "Ravnoteža", Enes Halilović za "Ako dugo gledaš u ponor", Svetislav Basara za "Andrićeva lestvica užasa", Vladislav Bajac za naslov "Hronika sumnje", Robert Tili za "Ubogi Lazar u gradovima", Ranko Risojević za "Sestre i drugarice".

Za nagradu konkurišu i Zoran Živković sa romanom "Tumač fotografija", Miomir Petrović sa knjigom "Kuća od soli", Berislav Blagojević sa naslovom "Bumerang", Radovan Vlahović sa djelom "Bapa", Mirko Demić sa romanom "Ćutanja iz gore", Darko Tuševljaković sa svojim djelom "Јaz".

U užem izboru su i pjesničke zbirke "Senka osmog eona" Selimira Radulovića, "Prasvršetak" Lasla Blaškovića, kao i zbirke pripov,edaka "Memo" Divne Vuksanović i "Raščarani svet" Јelene Lengold.

U pitanju su, prema ocjeni žirija, "zrela djela provjerenih pripovjedača, ali i neki novi, opori glasovi koji nam ponovo otkrivaju zamaskiranu socijalnu problematiku".

Najuži izbor kandidata biće saopšten sredinom januara.

Ovogodišnja nagrada, koja podrazumijeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem januara u Beogradu.

Nagrada je prvi put dodijeljena 1996. godine pjesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Јovanović Danilov, Јovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari i Uglješa Šajtinac.

Prošlogodišnji dobitnik je bio Dragan Velikić za roman "Islednik".

Izvor: Tanjug