latinica  ћирилица
12/01/2017 |  16:09 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Brčko: Poskupljenje struje (VIDEO)

Potrošači u Brčkom od Nove godine plaćaće skuplju struju u odnosu na prethodni period za oko tri odsto, bez obzira što je cijena električne energije koju Komunalno u Brčkom nabavlja od Elektrotpvrede RS, manja od one u Federaciji za 20 odsto.
Brčko - Elektroprenos BiH - Foto: RTRS
Brčko - Elektroprenos BiHFoto: RTRS

U Regulatornoj agenciji to tumače uravnoteženjem ''kalkulalcije troškova'' tokom godine.

Građani uglavnom nisu informisani o poskupljenju, ali ih je novogodišnji paket Regulatorne agencije od 2,8 odsto poskupljenja, ipak iznenadio. Neki korisnici tvrde da je poskupljenje posljedica nepotrebnog gomilanja birokratije u Komunalnom preduzeću.

Potrošači u Distriktu, prema važećem zakonu, ravnomjerno se snabdijevaju električnom energijom iz Republike Srpske  i Federacije BiH, ako se drugačije ne dogovore. Prethodnih pola godine, struja je nabljavana od Elektroprivrede BiH. Od 1. januara do 30. juna Elektroprivreda Republike Srpske Brčkom će isporučivati jeftiniju struju.

"Za nekih 20- tak odsto, dosta povoljnije, u skladu s tim, nadamo se da će za drugih šest mejseci naći neko kompromisno rješenje sa istim isporučiocem, da bi mogli da imamo povoljniju cijenu, kako u protivnom Regulator ne bi posegao da poveća cijenu električne energije prema krajnjem potrošaču.", kaže šef RЈ Elektrodistriibucija Brčko, Armin Drapić.

A krajnji potrošač opet zakinut. Iako je nabavna cijena za petinu manja nego u prethodnih pola godine, Regulatorna agencija je 22. decembra propisala cjenovnik prema kojem domaćinstva plaćaju srednju tarifu kilovatčasa 42 feninga više. Pravdaju to, kako su nam telefonski u Regionalnoj kancelariji u Tuzli rekli, kalkulacijom troškova za jednu godinu. Novom cijenom se, kažu, uravnotežuju troškovi nabavke i potrošnje.

"Nama kao javnom preduzeću se ništa ne mijenja", rekao je je Drapić i dodao da su njihovi troškovi manji u odnosu na dobavljače. 

"Manji su i odnosu na drugih šest mejseci prošle godine, ali su znatno skuplji u odnosu na prvih šest mjeseci 2016. godine, kada smo isto od Republike Srpske nabavljali struju, ali ona je poskupila u međuvremenu u petom mjesecu prošle godine za 8,5 odsto, a mi nismo dizali cijenu krajnjim kupcima'', ističe Drapić.

U Komunalnom očekuju da će i u drugoj polovini godine struju dobijati od Elektroptivrede Srpske, čije su cijene mnogo povoljnije. Novog povećanja cijene krajnjim potrošačima ne bi trebalo da bude, kažu u Komunalnom.