latinica  ћирилица
12/01/2017 |  18:25 | Autor: SRNA

Dom naroda Parlamenta FBiH bez saglasnosti o Zakonu o PIO

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuta je večeras jer nije bilo saglasnosti delegata u vezi sa novim zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Dom naroda Parlamenta FBiH - Foto: SRNA
Dom naroda Parlamenta FBiHFoto: SRNA

Sjednica bi, prema riječima predsjedavajuće Doma naroda Lidije Bradare, trebalo da bude nastavljena 26. januara.

Hrvatski delegati podnijeli su više amandmana na novi zakon, koji između ostalog predviđaju i povećanje vijednosti boda za izračunavanje visine penzija sa 13,6 na 14,31, što iz fiskalnih razloga nije prihvatljivo Vladi FBiH.

Predloženim zakonom, koji je 13. decembra usvojio Predstavnički dom federalnog Parlamenta, propisuje se novi bodovni sistem za obračun visine starosnih penzija.

Ovim sistemom predviđeno je da će budući penzioner za svaku godinu staža sa uplaćenim doprinosima ostvarivati po jedan bod ako mu je plata bila u visini prosječne u FBiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH danas je većinom glasova odobrio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Taj akt propisuje da se članovi Komisije za vrijednosne papire ubuduće biraju na osnovu javnog konkursa i ukida dosadašnju praksu prema kojoj je saziv zadržavao dva člana iz prethodnog mandata.

Izvor: Srna