latinica  ћирилица
12/01/2017 |  19:22 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Znaju li šta rade? - MO BiH promijenilo mišljenje o učešću vojnika na Danu RS (VIDEO)

Iz Ministarstva odbrane BiH danas dva poptuno različita saopštenja. U prvom su konstatovali da nije prekršen zakon učešćem pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka na obilježavanju Dana Republike u Banjaluci, a onda su se predomislili.
Postrojavanje Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka - Foto: RTRS
Postrojavanje Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) pukaFoto: RTRS

U saopštenju koje potpisuje ministarka Marina Pendeš, navodi se da su rukovodstva Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH zaključila da je potrebna temeljna analiza procedura o prisustvu pripadnika Oružanih snaga BiH , 8. i 9. januara u Banjaluci. Pitanje je zašto su se predomisli i prvo saopštili da ništa nije sporno, a potom zatražili analizu o angažmanu pripadnika Republika Srpska puka na Dan Republike.

U Minstarstvu odbrane BiH prijepodne misle da angažmanom Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, povodom Dana Republike u Banjaluci nije prekšen zakon.

Potom su se predomislili i saopštili da je ipak potrebna analiza angažmana Trećeg pješadijskog Republike Srpska puka.

Na kraju se oglasila i ministarka odbrane BiH Marina Pendeš i izjavila da će sa analizom angažmana Trećeg pješadijskog Republike Srpska na Dan Republike, pred Predsjedništvo BiH.

"Potreban je sastanak sa Predsjedništvom BiH kako bi smo otklonili manjkavosti u procedurama prilikom davanja saglasnosti za odavanje počasti ili angažovanje OS BiH u nekim protokolarnim aktivnostima", izjavila je Pendeš.

Pripadnike Republika Srpska puka podržali su i iz Saveza ratnih vojnih invalida Srpske. Protive se članstu BiH u NATO i knjiženju neperspektivne vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH. U tom slučaju će, kažu, na protest. Institucije Srpske pozivaju na jedinstvo.

Ppredsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac kaže da treba spriječiti da se ne optima imovima od Republike Srpske.

Istovremeno, pojedini federalni mediji oficire iz Srpske u OS BiH, generale Tepšića, Vukovića, Kneževića i Ilića, te pukovnike Јankovića, Vidakovića , Krajšumovića i ostale, koji su prisustvovali svečanoj akademiji povodom Dana Republike, optužili su da ruše OS BiH.

Oni odgovaraju da su optužbe neutemeljene, i da će još složnije braniti interese Srpske. Pozivaju republičke institucija da zaštite pripadnike OS iz Republike Srpske.