latinica  ћирилица
13/01/2017 |  17:28 ⇒ 14/01/2017 | 08:57 | Autor: RTRS

Da li sajt Predsjedništva BiH služi za promociju Bakira Izetbegovića?

Govor Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH sa promocije knjige "Genocid nad Bošnjacima 1992. - 1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije" postavljen je na stranicu Predsjedništva BiH, koje bi trebalo da predstavlja sve narode u BiH.
(Foto: predsjednistvobih.ba/screenshot) -
(Foto: predsjednistvobih.ba/screenshot)

Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, na početku prezentacije ove knjige, prisutnima se obratio sa "Es-selamu alejkum" i istakao je da je ideja da se napiše knjiga potekla je od njegovog pokojnog oca Alije Izetbegovića krajem 1996. godine.

- Teško je i mukotrpno čuvati kolektivno sjećanje na stravično zlo koje je Bošnjake poharalo u nedavnoj prošlosti. Ali moraćemo se sjećati. Jer oni koji zaboravljaju rizikuju da im se zlo ponovi. Možemo praštati. Ali nećemo nikada zaboraviti. I nikada više nećemo biti slabi. Jer slabost priziva silnike, kaže između ostalog  Izetbegović u govoru.

Bošnjački član predsjedništva navodi da je od ranog djetinjstva bio prisiljen da sluša i razmišlja o ratnim zločinima.

Izetbegović svoj govor ne smatra provokacijom, i dodaje:

- Nedavno sam odgovorio i diplomati jedne prijateljske zemlje koji je izrazio zabrinutost da bi ovaj večerašnji događaj mogao biti shvaćen kao provokacija prema srpskoj strani. Rekao sam mu da istina nikada, i ni prema kome, ne može biti provokacija".

Govor možete pročitati na stranici Predsjedništva BiH.

Izvor:RTRS/Blic