latinica  ћирилица
14/01/2017 |  07:55 ⇒ 15/01/2017 | 09:29 | Autor: RTRS

Pravoslavna nova godina dočekana širom Srpske (VIDEO)

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju Јulijanski kalendar, u ponoć su dočekale Novu godinu.
Banjaluka: Doček Pravoslavne nove godine - Foto: arhiv
Banjaluka: Doček Pravoslavne nove godineFoto: arhiv

Noćas se slavilo širom Republike Srpske. Banjalučane i njihove goste zabavljali su Goran Bregović, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, uz pratnju "Orkestra za svadbe i sahrane". U hramu Hrista Spasitelja, u ponoć je služen moleban.

Pravoslavna Nova godina, na prepunom trgu Krajine, dočekana je uz najveselije hitove grupe "Bijelo dugme", prilagođene trubačima.

Srećnu pravoslavnu Novu godinu u ponoć su čestitali članovi Bijelog dugmeta, koji u ovom sastavu nastupaju širom svijeta, u okviru druge povratničke turneje, nazvane "Ko ne poludi, taj nije normalan", kojom obilježavaju 40 godina od nastanka grupe.

U Istočnom Sarajevu dočeka na otvorenom nije bilo, ali se ipak slavilo. Ni u jednoj od šest opština nije organizovan doček na otvorenom.

Većina građana Istočnog Sarajevu, Novu godinu dočekala je u krugu porodice.

Mlađi su ipak više bili u kafićima i restoranima, gdje zabave nije nedostajalo, vlasnici ugostiteljskih objekata i ovaj put širom su otvorili vrata.

Na Јahorini u hotelima i restoranima gostima je upriličena nezaboravna zabava za najluđu noć.

U Trebinju se slavilo na organizovanom dočeku. Trebinjci su u Novu godinu po julijanskom kalendaru zakoračili uz hitove Željka Јoksimovića.

Koncert je zbog jake kiše održan u sportskoj dvorani Miloš Mrdić, umjesto pod platanima, kako je bilo planirano. Nevrijeme nije pokvarilo dobar provod, a veselo je bilo i ugostiteljskim objektima.

Ipak, najveći broj Hercegovaca odlučio se za proslavu u porodičnoj atmosferi.

Pravoslavna Nova godina slavila se i u Prijedoru i okolini.

Prijedorčani su Pravoslavnu novu godinu dočekali uglavnom u kućnoj atmosferi ili u nekom od ugostiteljskih objekata u ovom gradu.

Doček na otvorenom tradicionalno je organizovan jedino na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu.

U Bijeljini nije bilo organizovanog slavlja, ali se Nova godina proslavila u ugostiteljskim objektima i porodičnoj atmosferi.

Slavlje u Semberiji i doček pravoslavne 2017. godine upotpunio je i snijeg koji je sinoć zabijelio i osvježio Bijeljinu. Kod većine slične želje u novoj godini, a na prvom mjestu svima je, naravno, zdravlje.

Uz kuvano vino, vatromet i muziku na trgovima, Pravoslavna Nova godina proslavljena je i u ostalim gradovima Srpske.

Domaća muzika, kuvano vino i dobro raspoloženje - kombinacija je uz koju su građani širom Srpske dočekali novu godinu po Јulijanskom kalendaru. Loši vremenski uslovi i temperatura ispod nule nisu ih omeli u slavlju.