latinica  ћирилица
14/01/2017 |  08:13 ⇒ 15/01/2017 | 09:29 | Autor: RTRS

Voz zaustavljen u Raškoj i vraćen za Beograd; minirane šine, zamalo sukobi (FOTO/VIDEO)

Srpski voz koji je jutros iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici zaustavljen je u Raškoj zbog bezbjednosnih prijetnji.
Voz za Kosovsku Mitorivicu - Foto: TANЈUG
Voz za Kosovsku MitorivicuFoto: TANЈUG

21.15 - Pripadnici specijalne kosovske policije povlače se iz Јarinja. U kolonama po desetak vozila krenuli su ka Leposaviću i Prištini. 

20.40 - Voz iz Raške krenuo za Beograd, javlja izvještač RTS-a.

20.30 - Vanredna sednica Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, koju je premijer Srbije hitno sazvao, ni poslije dva i po sata još nije završena, saznaje Tanjug. 

20.25 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Priština pripremala ratne igre i da je bio plan da se voz iz Beograda zaustavi i počnu veliki sukobi.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije rekao da je jutros krenuo "putnički voz, ne tenk. Kaže da su albanske snage pokušale da miniraju dio pruge i da im je namjera bila da uhapse mašinovođu i putnike i izazovu velike sukobe.

Da voz neće lako ući na teritoriju samoproglašenog Kosova bilo je jasno još jutros, kada su prištinske vlasti od Evropske komisije tražile njegovo zaustavljanje. Iz Brisela im je poručeno da je prelazak voza stvar dijaloga Beograda i Prištine.

Prvi put poslije NATO bombardovanja, voz iz Beograda krenuo je jutros iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici.

Dok su iz Prištine stizale poruke da liniju razgraničenja ne smije preći, pojavio se snimak u kojem maskirana lica postavljaju eksploziv ispod šina.

Premijer Srbije tvrdi, voz je zaustavljen jer su saznali za namjere albanske strane.

"Večeras smo saznali da su specijalne snage Albanaca pokušale da miniraju deo pruge, ali izgleda da ni to nisu bili sposobni da urade kako treba. Prvo su poslali čistu albansku jedinicu iz mesta Lužani sa dugim cevima na Јarinje da sačekaju voz, uhapse mašinovođu i putnike i time da dovedu do velikih sukoba", rekao je Vučić.

On je naveo da su se Srbi koji žive na tom području okupili i okružili albansku jedinicu iz Lužana, a potom su Albanci, mimo odobrenja NATO-a, poslali 17 blindiranih oklopnih vozila, tipa "kobra", sa specijalnom jedinicom Rosu na sjever Kosova sa željom da večeras počne sukob širih razmjera na tom dijelu teritorije Srbije.

Ranije danas Edita Tahiri od Evropske komisije zatražila je da voz bude zaustavljen, kako ga je nazvala, nelegalni srpski voz. Iz Srbije poručuju to bi bilo kršenje fundamentalnih ljudskih prava.

"Kroz centralnu Srbiju mirno prolaze desetine autobusa albanskih prevoznika sa Kosova i Metohije i da nikada nemaju nikakvih problema. I ovaj voz na političkoj liniji ne bi trebalo da bude problem, jer je ovo produžetak linije Mitrovica Kraljevo koja saobraća vez deset godina", kaže Marko Đurić direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Unutrašnjost vagona krase 23 slike freski iz četiri manastira na KiM koji su pod zaštitom UNESKA.

Spoljašnjost voza ukrašena je srpskom trobojkom na kojoj su ispisana imena svih manastira na Kosovu i Metohiji i rečenica "Kosovo je Srbija" na 21 svjetskom jeziku. I to je zasmetalo vlastima samoproglašenog Kosova.

"Neprihvatljiv je ulazak na Kosovo voza koji ima nacionalističke naljepnice. Vozom putuju visoki zvaničnici Srbije koji nemaju dozvolu za ulazak na Kosovo. Zato, ono što je nezakonito i krši državni suverenitet Kosova treba spriječiti. Ovaj voz je provokacija", rekao je Hašim Tači predsjednik samoproglašenog Kosova.

Cilj nije provokacija, već da se pokaže srpsko nasljeđe i tradicija, odgovara Marko Đurić.

“Čudno vreme u kome i nešto što je UNESKOVA svetska baština može da bude predstavljeno na pogršan način. Јa u ovom vozu vidim mnogo toga što je dobro – vidim sredstvo koje povezuje ljude”, napominje Đurić.

I zbog toga, prvi putnici, jutros nisu krili svoje uzbuđenje.

"Pošao sam samo zato što je ovaj voz pokrenut, da odem do Mitorive i da se vratim. Da posle osmanaest godina da stanem na Kosovo", kaže jedan od putnika.

Drugi dodaje: "Došao sam da uživam u lepoti ovog voza, da vidim da postoji nešto ško pokazuje i potvrđuje da je ovo jedna država".

U međuvremenu, novinari Sputnjika uživo se javljaju iz voza. Pa čak i u trenucima, dok su u Raškoj.

"U vozu koji se kreće ka Kosovskoj Mitrovici nema panike od navodne bombe koja je postavljena na pruzi koju bi voz trebalo da pređe. Sve je normalno i niko nije uplašen".

Na graničnom prelazu Јarinje pojačane su mjere bezbjednosti.

Čak 50 policajaca je u pripravnosti sa zadatkom da zabrane ulazak srpskim zvaničnicima koji nemaju potrebne dozvole.

Kako javlja reporter Sputnjika, koji je u vozu, prema nezvaničnim saznanjima, namjera Albanaca je da detaljno pretresu voz da bi ga što duže zadržali.

18.09. Na Јarinju pojačano prisustvo pripadnika kosovske policije koja će kontolisati voz koji iz Beograda ide za Kosovsku Mitrovicu. Voz od 16:30 stoji u Raškoj.

Pretraga pruge od Kosovske Mitrovice do Јarinja zbog dojave da je minirana ne može biti završena večeras, te će biti nastavljena ujutro, rečeno je Srni u kosovskoj policiji.

"Pretraga će biti nastavljena sutra ujutru, jer je izvjesno da će večeras biti obustavljena", kažu u policiji.

Kako javlja agencija Tanjug, na stajalištu u Donjem Јarinju nalazi se oko 50 pripadnika kosovske policije koji iščekuju dolazak voza, a na licu mjesta je i oko desetak policijskih vozila.

Na željezničkoj stanici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u toku su pripreme za dolazak voza iz Beograda.

U kosovskoj policiji potvrđeno je da su specijalne jedinice policije za deminiranje tokom dana kontrolisale prugu na severu Kosova nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak kako nepoznate osobe postavljaju eksploziv uz šine na nepoznatoj lokaciji i prijetnja da je eksploziv namijenjen vozu Beograd-Kosovska Mitrovica.

Na osnovu snimka koji je prvobitno postavljen na stranici "Јedna nacija" (Nje kombi), nije moguće procijeniti gdje je postavljen eksploziv.

Pruga od Kosovske Mitrovice do administrativne granice duga je oko 40 kilometara.

Voz iz Beograda krenuo je ranije danas ka Kosovskoj Mitrovici po prvi put poslije 18 godina.

Ukoliko bi se utvrdilo da je prijetnja stvarna, to bi bio drugi bombaški napad na prugu na sjeveru Kosova, prenio je RTS.

Dvojica Albanaca, pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa, poginula su 2003. godine u pokušaju da postave eksploziv kod željezničkog mosta kod Zvečana.

Istragom je utvrđeno da su Hamze Behrami i Isljam Beriša bili pripadnici Albanske nacionalne armije, koju je tadašnji šef UNMIK-a Mihael Štajner, posle tog incidenta, proglasio terorističkom organizacijom.

Izvor: RTRS, SRNA, TANЈUG, RTS