latinica  ћирилица
17/01/2017 |  08:29 ⇒ 09:03 | Autor: RTRS

Povećana potrošnja vode i struje zbog niske temperature

Ekstremno niske temperature izazvale su znatno povećanje potrošnje vode i struje na području većine opština u Republici Srpskoj, ali i kvarove na elektrodistributivnoj i vodovodnoj mreži.
Struja, zima - Foto: nezavisne novine
Struja, zimaFoto: nezavisne novine

U Palama je zabilježeno znatno povećanje potrošnje vode, jer mnoga domaćinstva puštaju vodu da stalno teče kako se instalacije ne bi zaledile, naveo je Krsto Mićić, direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija. On kaže da brojna domaćinstva nisu zaštitila šahtove, koji su se zaledili, što je izazvalo pucanje instalacija u kućama i stanovima. On je pozvao građane da zaštite vodovodne instalacije i smanje potrošnju vode, kako bi snabdijevanje bilo uredno.

Iz Elektroprivrede RS je saopšteno da su ekstremno loši vremenski uslovi i veliki broj prazničnih dana u prvoj polovini januara uzrokovali rekordnu potrošnju struje. Tako je 10. januara ostvarena najveća potrošnja u istoriji ERS, odnosno Republike Srpske, od 16.794 mega-vat časovah.

Iz ElektroBijeljine kažu da je u posljednjih mjesec dana došlo do porasta potrošnje struje, prosječno za oko 10 odsto od uobičajene. Međutim, prema riječima nadležnih, ta činjenica nije ugrozila snabdijevanja kupaca.

U Vodovodu Banjaluka potvrđuju da je potrošnja vode u ovom periodu povećana i to za 10 odsto, u odnosu na prosječnu potrošnju vode. Iz tog preduzeća apeluje na građane da u objektima koji se ne griju i gdje se voda ne koristi duže vrijeme, vodu ispuste iz instalacija i zatvore glavni ventil u vodomjernom oknu, te tako zaštite instalacije.

Trenutno snabdijevanje električnom energijom na distributivnom području Elektrokrajine Banjaluka je uredno, osim nekoliko manjih sporadičnih kvarova.