latinica  ћирилица
17/01/2017 |  13:17 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

Nikolić: Sa novom administracijom SAD novi kontekst odnosa

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je američkom ambasadoru u Srbiji Kajlu Skotu da su Srbija i SAD na putu oporavka bilateralne saradnje i izrazio očekivanje da će sa novom administracijom odnosi dvije zemlje dobiti novi kontekst.
Kajlon Skot i Tomislav Nikolić - Foto: TANЈUG
Kajlon Skot i Tomislav NikolićFoto: TANЈUG

"Јa ću uvijek govoriti iskreno i otvoreno i štititi Ustav Republike Srbije. Razumijem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Vi ste sprovođenjem svoje volje, stvorili mnoge nevolje i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane", rekao je Nikolić.

U saopštenju iz Pres službe predsjednika Srbije navodi se da je Nikolić istakao da "među građanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje, koje su imale bolju percepciju u očima SAD".

Nikolić je naglasio da je ponašanje Prištine u vezi sa vozom koji je krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici potpuno neprihvatljivo, da prištinske vlasti nisu dopustile da on provede Božić na Kosovu i Metohiji i da nije urađeno ništa ni na implementaciji Zajednice srpskih opština.

Predsjednik Srbije rekao je američkom ambasadoru da je Priština na voz ukrašen srpskim obilježjima krenuli bombama i dugim cijevima, bez odobrenja KFOR-a.

"Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima velike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju", konstatovao je Nikolić.

On je poručio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova, bez obzira na pritisak velikih sila koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti.

Ambasador SAD Kajl Skot se saglasio sa Nikolićem da dvije strane ne mogu da ubijede jedna drugu u vezi sa statusom samoproglašenog Kosova.

On je naglasio da nije riječ o transportu, već o saglasnosti oko ulaska i kretanja po Kosovu.

Skot je rekao da Amerika podržava reforme u Srbiji i otvaranje poglavlja u okviru evropskih integracija i izrazio spremnost da SAD grade jače odnose sa Srbijom.

"Srbija je značajan faktor stabilnosti u regionu i odnosi sa susedima su imali svojih uspona i padova", smatra Skot, dodajući da su napravljeni koraci naprijed u normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i neki koraci unazad.

Izvor: Srna