latinica  ћирилица
17/01/2017 |  13:31 | Autor: RTRS

Prodanović: Za Srpsku 1. mart nije praznik

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je danas u Sarajevu da za Republiku Srpsku 1. mart nije praznik ni u kom smislu.
Lazar Prodanović - Foto: arhiv
Lazar ProdanovićFoto: arhiv

"Nemamo ništa protiv da 1. mart proslavljaju oni koji su donijeli taj zakon, ali smatramo da je on neustavan, samim tim što u njegovom donošenju nisu učestvovali predstavnici srpskog naroda", rekao je Prodanović novinarima nakon sjednice Ustavnopravne komisije Predstavnikog doma, čiji je član.

On je podsjetio da je zakon donijet u vrijeme kada je funkcionisala hrvatsko-bošnjačka federacija.

"Smatramo samim tim da nema nikakve osnove, ali poštujemo sve one koji smatraju da je to njihov praznik. Nemamo ništa protiv", zaključio je Prodanović.

Kada je u pitanju zahtjev poslanika Narodne skupštine BiH upućen Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta "danom nezavisnosti" Republike BiH Prodanović je rekao da je apelacija podnijeta u skladu sa ustavom BiH i da je sasvim osnovana.

Odgovor Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Ustavnom sudu da Komisija nije uspjela postići dogovor u vezi sa zahtjevom Suda za davanje odgovora o navodima iz zahtjeva Narodne skupštine Srpske za ocjenu ustavnosti zakona o 1. martu, prema Prodanovićevim riječima, jedino je što je bilo moguće postići.

Podsjećajući da BiH nema zakon o državnim praznicima Prodanović je istakao da čak kad bi se i povela rasprava o ovom pitanju, ne bi bilo moguće doći do saglasnosti.

"Nepotrebno je voditi raspravu o onome o čemu nema saglasnosti", rekao je Prodanović i dodao da se od Ustavnog suda očekuje da odluči efikasno, makar kako je to uradio kada je donošena odluka protiv Republike Srpske, iako nije bilo apsolutnog osnova za to.

Poslanik NDP-a i član Ustavnopravne komisije Momčilo Novaković uvjeren je da nije moguće postići konsenzus o zakonu o državnim praznicima u BiH, te da se BiH nije ni približila rješenju.

On je novinarima rekao da u BiH sada postoje neslaganja o elementarnim pitanjima i da pitanje zakona o praznicima nema smisla.

Poslanik SBB-a i predsjedavajući Ustavnopravne komisije Damir Arnaut smatra da 1. mart kao praznik nije upitan jer je, prema njegovim riječima, Dejtonskim sporazumom propisano da je BiH pravni nasljednik takozvane Republike BiH.

Izvor: Srna