latinica  ћирилица
17/01/2017 |  14:05 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Mej potvrdila: Britanija neće biti dio tržišta EU

Najprije je Filip Hamond objavio ovu odluku u britanskom parlamentu, uz izjavu kako Velika Britanija više ne može biti članica jedinstvenog tržišta.
Tereza Mej (Foto: epa/Will Oliver) -
Tereza Mej (Foto: epa/Will Oliver)

Odluka je predstavljena u donjem domu parlamenta dan nakon govora Tereze Mej u kojem je predstavljen plan vlade za Bregzit.

Dvadeset minuta nakon Hamondove objave, odluku o Bregzitu je u potvrdila i premijerka Mej. Izjavila je da Britanija u pregovorima o izlasku iz EU neće pokušati da dođe do dogovora kojim će njena zemlja "napola ostati" u EU članstvu.

- Vidimo novo i jednako partnerstvo između nezavisne, samoupravne globalne Britanije i naših prijatelja i saveznika u EU, a ne djelimično članstvo u EU, pridruženost ili bilo šta čime bi napola ostali u bloku - istakla je Mejova u svom govoru.

Navela je da Britanija ne želi da usvoji model koji uživaju druge zemlje niti da po izlasku iz EU teži "djelićima članstva".

- Ne, Britanija izlazi iz Evropske unije i moj posao je da ostvarim dobar dogovor - rekla je Mejova.

Ona je, takođe izrazila želju da EU ostane uspješna. Prema njenim riječima, Britanija ne može ostati punopravni član carinske unije EU, ali će po izlasku tražiti bescarinsku trgovinu sa blokom.

- Želim da uklonim što je moguće više prepreka za trgovinu i da Britanija može slobodno da utvrđuje sopstvene carine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, što znači da možemo da sklapamo nove dogovore ne samo sa EU, već i sa starim prijateljima i novim saveznicima izvan Evrope - rekla je Mejova.

Najavila je 12 tačaka pregovora koje su ključne za izlazak iz EU, od kojih je prva izlazak iz jedinstvenog tržišta.

Dodala je kako će Velika Britanija vratiti kontrolu nad svojim granicama ali i kako će svi državljani EU biti dobrodošli.

Izvor: Agencije