latinica  ћирилица
17/01/2017 |  14:09 | Autor: RTRS

Savanović: Ključni problem BORS-a je rješavanje statusa

Član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Željko Savanović istakao je da je jedan od ključnih problema BORS-a rješavanje statusa ove organizacije, pri čemu se BORS ne slaže sa trenutnim stanjem da ima isti status kao i ostale organizacije od javnog interesa i organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata.
Boračka organizacija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Boračka organizacija Republike SrpskeFoto: ilustracija

Savanović je dodao da BORS insistira na povećanju iznosa boračkog dodataka i na tome da pravo na mjesečni borački dodatak imaju svi borci prve i druge kategorije, bez obzira na godine starosti.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška Zoran Lazić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je cilj boračke organizacije da nastavi sa intenziviranjem i afirmacijom rada mjesnih boračkih organizacija.

Lazić je naveo da je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima 45 mjesnih boračkih organizacija sa područja opštine Gradiška konstatovano da su u prošloj godini zabilježeni pomaci u radu mjesnih boračkih organizacija, što dokazuje i činjenica da su u svih 37 mjesnih zajednica gdje postoje spomenici poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata organizovani pomeni.

On je istakao da je ključna uloga mjesnih boračkih organizacija sagledavanje materijalnog stanja boračkih kategorija i da su mjesne boračke organizacije u kontinuitetu dostavljale prijedloge za dodjeljivanje raznih oblika pomoći ovim kategorijama.

"U 2016 godini, u okviru Programa boračko-invalidske zaštite, iz budžeta opštine Gradiška izdvojeno je 250.000 KM od čega 130.000 KM za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, 75.000 KM za jednokratne novčane pomoći i 10.000 KM za obilježavanje značajnih datuma i događaja", naveo je Lazić.

Predsjednik Predsjedništva opštinske boračke organizacije Milovan Gagić rekao je da je plan boračke organizacije da se u ovoj godini završi započeto centralno pomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u Gradišci, da se izgrade ploče sa ispisanim imenima 609 poginulih boraca sa područja opštine Gradiška, izradi monografija i uredi spomen-soba.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Solidarnost" Mirko Pjanić naveo je da je fondacija, koja od 2008. djeluje u okviru opštinske boračke organizacija, pružila razne oblike pomoći za oko 2.000 boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

Pjanić je naveo da se sredstva fondacije prikupljaju od članarina članova boračke organizacije, izdvajanja iz budžeta opštine i donacija privrednika i javnih ustanova i preduzeća, a raspolažu sa godišnjim budžetom od 50.000 do 60.000 KM.

Izvor: Srna