latinica  ћирилица
17/01/2017 |  14:21 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

Košarac: SDS je nekredibilan da priča o dejtonskoj strukturi

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac izjavio je da SNSD stranka koja promoviše dejtonske vrijednosti, dok je SDS nekredibilan da priča o dejtonskoj strukturi BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- SNSD je politička stranka koja promoviše dejtonske vrijednosti i onda kada političke stranke koje dolaze iz Republike Srpske participiraju u vlasti na nivou BiH i oni to ne razumiju - rekao je Košarac.

On je istakao da je posljednje dvije godine kadar SNSD-a zagovarao očuvanje dejtonske nadležnosti Republike Srpske, dok je za to vrijeme "zv. Savez za promjene na nivou instituciju BiH veoma često zaboravljao dejtonske nadležnosti Republike Srpske".

- To je bilo vidljivo i kroz ekonomsku agendu, mehanizam kooridinacije, popis stanovništva, te njihov vrlo anemičan i nevješt odnos kad je riječ o referendumu, što dovoljno govori o tome da su sve vrijeme bili u funkciji Bakira Izetbegovića - ocijenio je Košarac.

Prema njegovim riječima, priča o bilo kakvim deklaracijama, koje najavljuju iz SDS-a, još jednaput potvrđuje da Izetbegoviću treba rehabilitovan SDS kod građana Republike Srpske na način da se vrati nacionalnoj retorici kako bi u nekim narednim izbornim procesima imali bolji izborni rezultat i da bi nastavili saradnju s Izetbegovićem.

- Vidljivo je da je to diktat Izetbegovića jer se ponavljaju stvari koje su potpuno jasne - ocijenio je on.

Za SNSD je, dodao je Košarac, vrlo jasno da je dejtonska struktura BiH jedina moguća na način da se sačuva značaj entiteta, njihova entitetska i ustavna nadležnost. Podsjetio je na činjenicu da je više od 60 nadležnosti preneseno sa nivoa Republike Srpske na BiH kada je SDS činio vlast u nekom prošlom periodu na nivou institucija BiH.

- Prema tome, oni su potpuno nekredibilni da pričaju o dejtonskoj strukturi - smatra Košarac.

On je naveo da je dejtonska struktura veoma važna, što je SNSD pokazao i kada je opozicija i kada je vlast na nivou institucija BiH.

- S druge strane, proces "rehabilitacije SDS" po nalogu Izetbegovića je vidljiv, a o tome govori činjenica da onda kada se institucije Republike Srpske, Narodna skupština, Vlada, jasno odrede o određenim pitanjima političkog karaktera, a na temelju Ustava i ustavnih nadležnosti Republike Srpske u protekle dvije godine kadar tzv. SZP je negirao takve stavove i isključivo su poštovali stavove federalnih političkih stranaka, prije svega muslimanskih stranaka i njihovog miljenika Izetbegovića - naveo je Košarac.

Potpuno je vidljivo, kaže on, da SDS pokušava kod građana da plasira određenu vrstu brige o Republici Srpskoj, a da pri tome u Sarajevu rade isključivo u interesu BiH.

- SNSD jeste za evropski put ukoliko se poštuje Ustav i nadležnosti Republike Srpske i ukoliko u samom procesu evropskih integracija Srpska kroz sve dokumente i sve procese isključivo bude vidljiva i ukoliko u implementaciji tih politika sačuva svoju autonomnost u skladu sa ustavom Republike Srpske - poručio je on.

Košarac navodi da Dejton nigdje ne pominje EU. "To dovoljno govori o naporima Izetbegovića da kroz unitarizaciju, odnosno centralizaciju vlasti na nivou BiH integriše Republiku Srpsku u centralizovanu BiH što očigledno prolazi pored kadra tzv. Saveza za promjene", istakao je Košarac.

Srpska demokratska stranka najavila je da će uputiti u NSRS deklaraciju o privrženosti Dejtonskom sporazumu i ubrzanim evropskim integracijama.

Potpredsjednik SDS-a Aleksandra Pandurević kaže da je cilj deklaracije da definiše dva vitalna interesa Republike Srpske - očuvanje njenog dejtonskog statusa na načelima dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te ubrzan evropski put kako Srpska ne bi imala zid sa EU na granici sa Srbijom.

Izvor: SRNA