latinica  ћирилица
17/01/2017 |  14:42 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Malešević: Školovanje kadrova za doprinos Srpskoj (VIDEO)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas da Poljoprivredni fakultet u Banjaluci školuje kadrove koji će doprinijeti razvoju ove visokoškolske ustanove i Srpske.
Ministar Malešević na Poljoprivrednom fakultetu - Foto: SRNA
Ministar Malešević na Poljoprivrednom fakultetuFoto: SRNA

Malešević je izrazio oduševljenje radom ovog fakulteta i pravilnom primjenom Bolonjskog procesa, s obzirom na materijalne uslove u kojima je nastala ova obrazovna ustanova.

"Ovaj fakultet školuje kadrove u skladu sa onim kako se ti kadrovi školuju u zapadnoj Evropi. Ti ljudi, koji su se tamo usavršavali i odlaze na usavršavanje, donose određena znanja koja će doprinijeti i razvoju banjalučkog Univerziteta", rekao je Malešević nakon posjete Poljoprivrednom fakultetu.

On je preporučio svima da dođu na Poljoprivredni fakultet i uvjere se da tu mogu da dobiju mnogo kada je riječ o nauci i poljoprivrednom razvoju.

Malešević je dodao da profesori Poljoprivrednog fakulteta objavljuju radove u prestižnim naučnim časopisima jer im to omogućavaju instituti i laboratorije u kojima se bave istraživanjem.

"Njima nije problem da rade na bilo kom univerzitetu ovog tipa u EU", kaže Malešević.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Nikola Mićić izrazio je zadovoljstvo posjetom resornog ministra čime su, kako je rekao, prvi put dobili dosljednu podršku i razumijevanje za bavljenje naukom.

On je naveo da je drugi ciklus studija "ključ visokog obrazovanja" i naglasio da Poljoprivredni fakultet ima više od 20 profesora koji su magistrirali i doktorirali u EU, nakon čega su ovdje izgradili laboratorije i imaju mentore u inostranstvu.

"To je ono što se zove Bolonjski proces", poručio je Mićić.

Izvor: Srna