latinica  ћирилица
17/01/2017 |  15:54 ⇒ 17:15 | Autor: RTRS

Doboj: Јoš nepoznato gdje će biti izgrađeno spomen-obilježje (VIDEO)

U budžetu grada Doboja planirana su sredstva za gradnju centralnog spomen-obilježja za više od 1.500 poginulih boraca u odbrambeno- otadžbinskom ratu, ali je još nepoznanica na kojoj lokaciji i kada će spomenik biti građen.
Doboj - mjesto za spomen obilježje - Foto: RTRS
Doboj - mjesto za spomen obilježjeFoto: RTRS

Kamen temeljac položen u gradskom parku razlog je raskola između boračkih udruženja i gradske uprave.

Na centralni spomenik čeka se duže od dvije decenije.

Od prvobitnih 20.000 maraka stavka za izgradnju spomen obilježja u gradskom budžetu porasla je na 90.000 . Potez je to koji je pozdravila i opozicija. Poučeni, ipak, ranijim iskustvom odlučili su da zatraže i dodatne garancije jer, kažu, vlastima mnogo ne vjeruju.

- Zato smo zahtijevali da se u zaključku navede da dio sredstava ili sva sredstva koja su izdvojena za izgradnju spomen- obilježja budu za izgradnju centralnog spomenika, kaže Vedran Božičković, odbornik SP.

Gdje će centralni spomenik biti građen, još je nepoznanica. U vladajućoj stranci odluku o tome prepuštaju komisiji.

- Јedni se zalažu da spomenik bude gdje je spomen crkva i gdje je grad uložio preko tri miliona maraka. Druga opcija je u parku, treća opcija je kod Doma vojske . Ali to će odlučiti nadležne komisije, ističe zamjenik gradonačelnika Doboja, Nebijša Marić.

Naša jedina komisija su porodice poginulih boraca i njihovi preživjeli saborci, kažu u boračkim udruženjima.

Odlučni su da se centralni spomenik gradi u gradskom parku Narodnih heroja. Postavili su i kamen temeljac, ali trenutno zatrpan u snijegu, skoro dvije godine čeka na gradnju .

- Alternativa za nas ne postoji. Dakle, jedino u parku u Doboju, u centralnom parku ispred gradske administracije, kategoričan je Dragomir Јović iz Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca i civila.

Saglasnosti oko lokacije nema ni na relaciji vladajući-opozicija.

Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD-a u SG Doboja, navodi da će insistirati da se ispoštuje ono što je obećano.

Podsjetiću vas da je čak i gradonačelnik rekao da je saglasan sa prijedlogom SNSD-a ako je to konstruktivan prijedlog a ne vidim zašto ne bi bio konstruktivan jer taj spomenik svakako zaslužuje mjesto u gradskom parku, kaže Vulićeva.

Inicijativu da se centralni spomenik za više od 1.500 poginulih boraca gradi u gradskom parku pokrenuli su u BO Doboja.

Manja udruženja i pojedinci iz Boračke saglasni su sa gradonačelnikovim prijedlogom da se gradi spomen park na lokaciji gdje je podignuta spomen crkva o čemu još nema dogovora.