latinica  ћирилица
17/01/2017 |  18:03 ⇒ 18/01/2017 | 08:49 | Autor: RTRS

Incko se pravda - žao mu je zbog izjave, ali se Dodiku i Ivaniću neće izviniti (VIDEO)

Valentin Incko i dalje bez izvinjenja, zbog izjave u kojoj je Republiku Srpsku uporedio sa NDH.
Valentin Incko (Foto: Youtube/OHR) -
Valentin Incko (Foto: Youtube/OHR)

Incko je za "TV 1" rekao da se neće izviniti predsjedniku Srspke Miloradu Dodiku i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, ali da mu je ipak žao ako je uvrijedio, kako kaže, obične građane.

U Parlamentu Srpske ovo vide kao Inckovo neposredno priznanje da je pogriješio.

Kažu da je Incko, koji treba da tumači Dejtonski mirovni sporazum, pokazao nerazumijevanje situacije, gdje je srpski narod stavio u kontekst kojem on sigurno ne pripada, i da bi napokon trebalo da otvori oči i vidi šta se dešava u njegovoj neposrednoj blizini - stalni huškački pozivi na rat, pa čak i izjave da je Srspka opasnija od terorizma.

Samo dan nakon što je Srpska u miru i dostojanstveno proslavila svoj praznik 9. januar, visokom predstavniku Valentinu Incku izgleda da je zasmetalo što je Dan Republike protekao u demokratskom ambijentu u miru - pa je poručio da se Dan Republike može porediti sa 10. aprilom, datumom kada je osnovana ozloglašena NDH.

Sedam dana poslije, umjesto da zagovara mirovne procese i direktno se izvini i građanima, ali i političarima koje su građani izabrali - Incko poručuje da nema izvinjenja Dodiku i Ivaniću, ali da mu je žao ako je uvrijedio, kako kaže obične građane: "Јa se gospodinu Dodiku i gospodinu Ivaniću neću izviniti, ali razumio sam da su moji komentari mogli da uvrijede obične građane, a to mi je zaista žao."

Incko očigledno zaboravlja da su političari kojima ne želi da se izvini izabrani od građana Srpske, od onih koje on naziva običnim građanima.

Iz Parlamenta Srpske poručuju da je očigledno Inckovo nerazumijevanje situacije i da bi trebalo da otvori oči i reaguje na ratno - huškačke poruke iz bošnjačkog Sarajeva, a ne da srspki narod stalja u kontekst kojem on nikako ne pripada.

- Trebao bi da vidi šta se dešava u njegovoj neposrednoj blizini. Stalni huškački pozivi na rat, stalni ekstremizam, stalno koketiranje sa terorizmom i čak priča da je Republika Srpska opasnija od terorizma. Mislim da je pokazao da ga grize savjest, kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

- Mislim da ne treba previše da se osvrćemo na takve izjave, već da radimo na jedinstvu srpskog naroda u BiH i da promovišemo i branimo svoje stavove, puručuje predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

Stevandić kaže da se u Parlamentu još nije raspravljalo o prekidu saradnje sa OHR-om, ali ističe da zajednički stav vlasti i opozicije ima najjaču snagu u odbrani srpskog naroda.

Istog stava su i istoričari koji poručuju da je Srpska nastala s ciljem da se ne ponove stradanja i genocid koji su Srbi doživjeli u Prvom svjetskom ratu od Austrougarske, ali i u Drugom od ustaša u NDH.

- Moramo mu kao zajednica i kao narod kulturološki poslati najoštriju poruku da je takvo ponašanje nedopustivo i da mi kao potomak žrtve imamo taj integritet da mu kažemo u svakom smislu da takvo nešto nije poželjno, navodi istoričar, Predrag Lozo.

Podsjećamo da su na izjave i poređenja Incka ostali nijemi predstavnici međunarodne zajednice, koje Incko i predstavlja u BiH, što nameće pitanje da li se i oni kao i Incko stavljaju u funkciju lobiste jednog naroda u BiH, iako je njihov zadatak da budu garant ravnopravnosti prema svima.